2011-02-15

Narancsos, mákos-fügés kalács




 
Egy újabb kalács, ami kissé eltér a megszokottól; narancslével, mákkal és fügével egyedivé téve. Nem túlzottan édes, az ízek kiegyensúlyozottak, egymással harmóniában vannak. Kevés munkával, egyszerűen finomat készíthetünk. Csak a kelesztési és a sütési időt győzzük kivárni!

Hozzávalók

500 g sima búzaliszt
250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
40 g mák (egész vagy darált is jó)
40 g házi vaníliás nádcukor (vagy sima nádcukor, egy rúd vanília kikapart belsejével)
pici csipet finom tengeri só
2-3 db narancs kifacsart leve (2 dl)
1 dl meleg víz
25 g friss élesztő
75 g olvasztott vaj
2 db tojás
5 g juharszirup
150 g aszalt füge mérettől függően 3-4 részre vágva, szára nélkül


Elkészítés

1 A liszteket szitáljuk össze és keverjük el benne a száraz alapanyagokat; mákot, vaníliás nádcukrot, sót.
A tojásokat verjük fel a juharsziruppal együtt. Keverjük a narancsléhez a meleg vizet és oldjuk fel benne az élesztőt.

2 Az előkészített alapanyagokból gyúrjunk tésztát, majd lefedve pihentessük langyos helyen amíg a duplájára kel. Gyúrjuk át a tésztát, tegyük egy kivajazott-kilisztezett sütőformába és kelesszük újra.

3 Kenjük le a tetejét tejjel és 175°-os sütőbe tolva süssük készre - formától függően - nagyjából 45-50 perc alatt. Ha szükségesnek találjuk, a sütés utolsó harmadában fedjük be alufóliával a kalács tetejét, hogy ne tudjon megégni.


Tipp: Finom magában is, de jófajta házi lekvárral vagy sajttal isteni.

Nincsenek megjegyzések: