2009-11-22

Arroz de polvo á moda do Meu Marido / Rizses polip ahogy a Férjem készíti

Ezt a polipos rizst Portugáliában kétféle módon is készítik: a lenti recept szerint készül mindkettő, csak az egyik verziónál a rizst nem főzik meg taljesen, hanem  az utolsó fél órára forró sütőbe tolják, úgy fejezik be az elkészítését. Ily módon szárazabb lesz és a teteje is szépen megpirul. Mindkettő finom, ezért érdemes így is, úgy is kipróbálni.




Hozzávalók

1 db tisztított, zsigerelt polip (kb. 2 kg)
2 csésze (3 dl) rizs
2 db közepes méretű vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 db nagy paradicsom
1 marék friss petrezselyemzöld és/vagy koriander
1 db egész babérlevél
tengeri só
frissen őrölt bors
száraz vörösbor
olívaolaj


Elkészítés

1 Tegyük egy magasfalú (kb.10 l-es) lábasba a polipot, az egyik megtisztított egész vöröshagymával. Öntsük fel fél üveg vörösborral és annyi vízzel amennyi bőven ellepi. Lassú tűzön főzzük  kb.1 órán át vagy hogy "al dente" legyen. (a főzési idő teljesen polipfüggő)
2 Vegyük ki a polipot a főzőléből -amit ne öntsünk ki mert még szükségünk lesz belőle!- vágjuk fel kb 5cm-es darabokra.
3 Fonnyasszuk meg egy kevés olívaolajon a felaprított vöröshagymát, zúzott fokhagymát, a durvára tépkedett petrezselyemzöldet a babérlevéllel együtt.
4 Adjuk hozzá a polipot, a felkockázott paradicsomot és a rizst is. Keverjük jól el, sózzuk és borsozzuk meg kissé. Öntsük fel 1dl vörösborral, keverjük meg és hagyjuk pár pillanatig  az ízeket összeérni.
5 Öntsünk hozzá 6 csészényit a félretett főzőléből is. Forrás után, fedő alatt a legkisebb lángon pároljuk, míg a rizs "al dente" nem lesz. (ez nagyjából 10-15 perc)

Tálaljuk azonnal és ne hagyjuk hogy a rizs túlságosan megszívja magát és pépessé váljon.

Megjegyzés: 3dl-es csészével számoltam a mennyiségeket.

Nincsenek megjegyzések: