2010-01-01

Sardinhas assadas - Grillezett szardínia








Tipikus portugál étel. Nyáron van szezonja, olyankor az utcákon lépten-nyomon érezhető a grillezett szardínia finom illata. Főként faszénen grillezik az utcán, a kertekben, éttermekben, vagy akár a lakások erkélyein.
Egészségesebb módja az elekrtomos grillen való készítés. Mi otthon mindig úgy ettük, de kerti összejöveteleken, a szabadban étkezve inkább faszénen grillezve. Vannak akik belsőségektől már megtisztítva, szétnyitva készítik, mi jobban szeretjük egészben sütni. A burgonyán kívül, a grillezett szardínia elengedhetetlen körete a zöld pritamin paprika is.
A szardínia egy eléggé - vagy inkább nagyon, de nem szeretnék senkit ijesztegetni - szálkás hal, de az íze miatt vétek lenne kihagyni. Ráadásul a portugál partoknál halászott szardíniák a legízletesebbek, abból is ingább az ország középső és északabbra eső részein fogottak. Délen, Algarve-on is finomat lehet enni, de már kevésbé ízletesebb, a melegebb tengervíz miatt.

A hal, különösen az olyan olajos hal, mint a szardínia fontos jótékony hatással bír az egészségre nézve. Az olajos halak a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak forrásai és ezen zsírsavak összetett, hosszú láncú származékai úgy tűnik, különösen jó hatásúak a szív egészségére gyulladásellenes és értágító tulajdonságuk következtében, ami biztosítja az egyenletes véráramlást. (forrás: itt)

A telítetlen zsírsavak segítik az idegműködést, a hormontermelést, szabályozzák a koleszterinszintet, hozzájárulnak az immunrendszer működéséhez, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. Táplálkozás-élettani szempontból a leghasznosabbak a többszörösen telítetlen zsírsavak - az omega-3 és omega-6 -, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért kívülről, ételeink útján kell biztosítani azokat. Legfőbb forrásai a növényi olajok, az olajos magvak, illetve a tengeri halfélék, mint például a szardínia, lazac, hering, hekk, illetve a hazai halak közül a busa. (bővebben itt)


Hozzávalók

friss szardínia pikkelyektől megtisztítva (ízlés szerint egészben vagy belsőségek nélkül)
héjában főtt vagy csőben sült apró szemű burgonya
tengeri só
zöld pritamin paprika


Elkészítése egyszerűbb már nem is lehetne. Először a paprikát, majd a tengeri sóval meghintett szardíniát grillezzük faszénen vagy elektromos grillezőn.
A még meleg paprikát szeteteljük csíkokra, és húzzuk le az esetlegesen feketére színeződött héját, tálaljuk a grillezett szardínia és a burgonya mellé.

Jó étvágyat hozzá! Portugáliai utazás folyamán tilos kihagyni!!

Nincsenek megjegyzések: