2010-01-27

Rozén párolt vadlazac almapürével, lila káposztás burgonyasoufflével


Hozzávalók

4 db vadlazacfilé
12-12 szem rózsa-, és fehér bors frissen őrölve
tengeri só
félszáraz rozé
1 gerezd fokhagyma
a püréhez:
2 db nagyobb alma
1 db apró fehér hagyma
kb. 1/2 dl főzőtejszín
1 ek olívaolaj
1 csipet fehér bors
félszáraz rozé
a souffléhoz:
1/2 kg perui lila burgonya
4 levél lila káposzta
2 ek olívaolaj

5 g vaj
1 db tojássárgája
2 db tojásfehérje


Elkészítés
1. Kezdjük a soufflé elkészítésével: a meghámozott burgonyát enyhén sós vízben főzzük puhára. A káposztát aprítsuk finomra, olívaolajon pároljuk meg.
2. A főtt burgonyát pürésítsük és keverjük el a káposztával. Adjuk hozzá a vajat és a tojássárgáját, dolgozzuk jól össze, végül a közepesen keményre felvert tojásfehérjéket is adjuk a keverékhez. Töltsük kis felfújtas tálkákba vagy muffinsütőbe és 180º-os előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre.
3. Az almát hámozzuk meg, vágjuk apró darabokra. A hagymát aprítsuk finomra, majd futtassuk meg egy kevés olívaolajon, adjuk hozzá az alma 3/4-ed részét, öntsünk alá kb.1 dl rozét. Fedő alatt, közepes hőfokon pároljuk meg.
4. Mikor már majdnem megpuhult, törjük össze a fakanállal, adjuk hozzá a maradék almát is és szórjuk meg egy csipet fehér borssal. Ha úgy látjuk, hogy kell még alá bor, akkor öntsünk még alá, de maradjon sűrű a püré. Locsoljuk meg a tejszínnel, majd rottyantsuk rajta még egyet.
5. A lazacot szórjuk meg tengeri sóval és a frissen őrölt borsokkal. Forraljunk fel 1-2 dl rozét az összenyomott fokhagymával együtt, és a gőzön kb. 8 perc alatt pároljuk meg a filéket.

Tálaljuk azonnal, melegen.

Nincsenek megjegyzések: