2010-02-28

Folar de Páscoa - Portugál húsvéti kalács


Portugáliában nem hiányozhat a húsvét vasárnapi asztalról.

Mint általában mindent, így ezt a kalácsot is többféle módon készítik. A főbb hozzávalók mindenhol megegyeznek, csak a mennyiség eltérő: búzaliszt, tej, élesztő, (friss vagy por) zsiradék, (vaj vagy zsír), nádcukor, só. Legtöbb helyen változó mennyiségben kerül  tojás a tésztába, de ritkán nélküle is sütik, ilyenkor valamivel több folyadékot használnak hozzá. Ízesítésként őrölt fahéjat, őrölt ánizst, reszelt citrom-, vagy narancshéjat, és/vagy 1-2 ek brandyt tesznek a tésztába.
Általában száraz vöröshagymahéjjal együtt főtt tojásokkal díszítik, változó darabszámmal és/vagy szeletelt mandulával, esetleg tojás nélkül.
A formáját tekintve készülhet 1db nagy kalács 3-5 db főtt tojással vagy több kisebb méretű is 1-1 főtt tojással is, amelyeket van, hogy 2-2 csík sodort tésztával „le is ragasztanak”. A kerek forma azonban mindig, mindenhol megyegyezik.

Fotók a változatokról itt.
Végül pedig egy mondat erejéig a hagyományról; régi keresztény szokás a portugáloknál, hogy egy csokor virágot vagy olajfaágat adnak a keresztgyermekek a keresztszüleiknek, viszonzásul pedig egy FOLAR-t kapnak, ami a szeretet és az összetartozás jelképe is egyben.


Ahogy én készítettem:

Hozzávalók
1 kg búzaliszt
40 g friss élesztő
1 csipet só
100 g nádcukorpor
100 g vaj
5,5 dl sovány tej
2 db tojás
főtt tojás ízlés szerint (nálam 5 db)
tojásfehérje a kenéshez
őrölt fahéj
Kerülhet még bele: ánizspor, citromhéjreszelék, brandy, illetve szeletelt mandula a tetejére.


Elkészítés

1 Egy kevés meleg tejben 1 tk cukorral felfuttatom az élesztőt.
2 A többi tejet a vajjal és a sóval megmelegítem.
3 A lisztet elkeverem a cukorral és 1 kk fahéjjal, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a meleg vajas tejet, a 2 db tojást és puha tésztát gyúrok belőle. Ha nagyon ragad, akkor meghintem még egy kevés liszttel.
4. 1 órán keresztül, konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztem, azután átgyúrom. Ismét duplájára kelesztem, de min. fél órán át.
5 Közbem megfőzöm a tojásokat, megpucolom őket.
6 A tésztát még egyszer átgyúrum, egy kivajazott-lisztezett kapcsos formába teszem és félig belenyomkodom a tésztába a főtt tojásokat. Tojásfehérjével lekenem és még 10 percig pihentetem.
7 180º-ra előmelegített sütőben, az alsó rácson kb. 30 perc alatt megsütöm. Tűpróba szükséges!





Megjegyzés: Drága Férjem szerint IGAZI Folar lett és imádta!
Mivel szerintem a tojáshéj eléggé akadályozó tényező a fogyasztásban, ezért héjatlan főtt tojással díszítettem, amelyek egész tojás helyett lehetnek akár hosszában kettévágottak is.
Ehhez a mennyiséghez a 28 cm-es kapcsos sütőformám szűkösnek bizonyult, legközelebb vagy egy nagyobb formában, vagy mennyiségét kissé csökkentve fogom készíteni.

2 megjegyzés:

Piszke írta...

Ez a pao doce húsvétkor? Vagy annak más a receptje? Nem tudtam a neten kibogarászni, és azt sem, vajon kell- e krumpli a tésztájába, vagy sem...Na és hány tojás - ahány oldal, annyiféle, portugál igaz, csak egy...

Selectfood írta...

Ha kimondottan a hísvéti pão doçe-ra (édes kenyérre)gondolsz, akkor igen, ez az. :)
Nem kell hozzá krumpli, tojást pedig kettőt használtam 1kg liszthez. Könnyű, puha tészta lett a végeredmény.