2010-02-07

Jamie-féle gyönge tortaalap


Hozzávalók
2db 30cm-es tortához:

250 g vaj
150 g nádcukor
2 csipet
500 g búzaliszt
4 db tojássárgája
4 ek hideg tej vagy víz


Elkészítés

1 Adjuk egymáshoz a vajat, a cukrot, sót, a lisztet és a tojássárgakat is. Dolgozzuk a keveréket morzsásra, - kézzel vagy géppel - azután a hideg tejet vagy vizet is adjuk hozzá. Gyors mozdulatokkal, minél rövidebb idő alatt állítsuk össze a tésztát.
2 Tekerjük frissentartó fóliába a tésztát és pihentessük minimum 1 órán át hűtőben.
3 Osszuk a tésztát két részre, szeleteljük fel és a felével béleljünk ki egy kivajazott (kapcsos)tortaformát, kézzel nyomkodjuk össze őket úgy, mintha csak egy puzzlét raknánk ki. A széleit hagyjuk kissé (3-4 cm) magasabban, hogy a töltelék ne tudjon majd lefolyni róla.

Pihentessük ismételten újjabb egy órát a hűtőben.

4 180º-os sütőben 15perc alatt süssük meg a tortaalapot.

Mikor kihűlt, ízlés szerint tölthetjük például csokoládéval, mascarponés gyümölccsel, vagy egyéb finomsággal.
Ha olyan töltelék kerül az alapra amit még sütnünk kell, akkor rövidebb, kb. 10 percig süssük csak elő az alapot.

Tipp: A kész tészta le is lehet fagyasztható, - akár már a tortaformában - későbbi felhasználásig.

Nincsenek megjegyzések: