2010-02-25

Tökéletes focaccia


Hozzávalók

80 dkg búzaliszt
30 g friss élesztő
3 ek olívaolaj
5 dl forró víz (de ne legyen lobogó)
1 tk nádcukor
só ízlés szerint / nálam 10 g
kevés vaj a forma kikenéséhez
búza- vagy kukoricaliszt a formába
friss rozmaring
frissen őrölt rózsabors



Elkészítés

1. A forró vízbe teszem a cukrot, s feloldom benne az élesztőt.
2. Egy keverőtálban elkeverem a lisztet a sóval, olívaolajjal, hozzáöntöm a vízben oldott élesztőt, tésztát gyúrok belőle.
3. Letakarva 1órán át langyos helyen kelesztem, míg a tészta a kétszeresére nő.
4. Átgyúrom és újra pihentetem, ezúttal  15 percen keresztül.
5. Ezalatt a sütőt 200º-ra előmelegítem és kivajazok-lisztezek egy 25x35 cm-es tepsit.
6. Lisztes felületen nem túl vékonyra kinyújtom a tésztát, a tepsibe fektetem, majd ujjal benyomkodom a tetejét.


7. Olívaolajjal vékonyan megkenem a tetejét, megszórom a rózsaborssal és rozmaringgal, végül meglocsolom egy kis sós vízzel. Sütés előtt 10 percig ismét pihentetem.
8. Kb. 25-30 perc alatt sül készre.


Megjegyzés: Készítettem már 50 dkg búzaliszt és 30 dkg kukoricaliszt keverékéből is, mindkét variáció nagyon ízlett. 
Nem fontos előmelegíteni a sütőt, az utolsó pihentetés akár el is hagyható. Helyette annyival tovább marad a sütőben, amíg az felmelegszik.

Nincsenek megjegyzések: