2010-02-19

Vörösboros babgulyás csipetkével


Hozzávalók kb.

1 kg sovány marhahús (pl.comb)
80 dkg sovány sertéshús
kb.1/2 üveg száraz vörösbor (nálam Egri Bikavér)
víz
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
petrezselyemzöld
zellerzöld
őrölt kömény
őrölt bors
lestyán, majoranna, bazsalikom, kakukkfű
édesnemes pirospaprika

2 fej vöröshagyma
1 tk mangalica- vagy libazsír
(de készítettem már olívaolajon is)
2 db érett paradicsom
2 db tv paprika
5 dkg füstölt sonka vagy kolbász
50 dkg száraz tarkabab
1 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
(erős paprika)

a csipetkéhez:
1 db kis tojás
búzaliszt

víz

Burgonyás pogácsát is sütöttem hozzá.


Elkészítés

1. Átválogatás után a babot min. 2 órára vízbe áztatom.
2. A zöldségeket megtisztítom, meghámozom és feldarabolom. A vöröshagymát finomra darálom, a fakhagymát összenyomom. A húsokat is felkockázom.
3. A babot enyhén sós vízben az egyik babérlevéllel felteszem főni. Forrás után közepes-alacsony hőfokon főzöm tovább.
4. Egy másik edényben a vöröshagymát megfuttatom a zsiradékon, majd a tűzről lehúzva bőségesen megszórom a pirospaprikával. Beledobom a húsokat, összekeverem és visszateszem a tűzre, magas hőfokon. Ha kezd a hús kifehéredni akkor felöntöm annyi vörösborral amennyi ellepi és felforralom.
5. A feldarabolt paradicsomot és paprikát, a füstölt húst a levesbe dobom, sóval, borssal és köménnyel ízesítem, majd közepes hőfokon főzöm tovább. Viszonylag sok időre van szüksége a húsnak, mire megpuhul.
6. Mikor a hús már közepesen megfőtt, akkor hozzáadom az összes többi hozzávalót a fűszerekkel együtt. Én a köményt és a borsot hagytam dominálni, a többi fűszerből kevesebbet és nagyjából egyforma arányban használtam. (kb.1-1tk) Kicsit több vízzel mint amennyi ellepi felöntöm, felforralom és tovább főzöm. A későbbiekben már csak vörösborral pótolom a levét.
7. Ha a hús és a bab is már közepesen megpuhult, akkor leszűrom babot és a gulyáshoz adom, azután pedig együtt főzöm tovább. Ha szükséges, pótlom a folyadékot és finomítok a fuszerezésen is.
Személy szerint nagyon sűrűre főzöm.
8. A csipetke összeállításához pici sóval felverem a tojást és annyi lisztet adagolok hozzá,  amennyivel   kemény tésztát kapok. A már éppen elkészülő levesbe csipkedem, megvárom míg feljön a tetejére és a pogácsaval együtt máris tálalható.

Tipp: Ha nem készítünk burgonyás pogácsát, akkor főzzünk 2-3szem burgonyát is a levesbe.
Ha túl soknak találjuk a csipetkét, akkor egy belisztezett koyharuhán szárítsuk meg, vászonzacskóban eláll, vagy egyszerűen fagyasszuk le.
Azért főzöm külön a babot, mert így kíméletesebb a gyomornak.

Nincsenek megjegyzések: