2010-04-28

Szardíniás-zöldséges tészta paradicsomszósszal


Ez egy gyorsan összedobható, könnyű ebéd vagy vacsora receptje. Már ha nevezhető receptnek, hiszen annyira egyszerű és minden alkalommal egy kicsit más is lehet. Bármilyen alakú-ízű tésztával és ízlés szerinti zöldséggel készülhet.
Nálam volt már csavart tricolor tésztával, csak cukkinivel, aztán egy másik alkalommal gombás-brokkolisan - a képen látható - óriás kagylótésztával, de szerintem bármely párosítás jó lehet, s nehéz elrontani.
Paradicsomszósz, bor és a szardínia ami nálam mindig kerül bele.


Hozzávalók

300 g tészta
1 üveg (2-3dl) házi paradicsomszósz
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db kis cukkini
1-1,5 dl száraz fehérbor
olívaolaj
125 g-os szardíniakonzerv
oregánó/bazsalikom/kakukkfű -legjobb ha friss



Elkészítés

1 Enyhén sós, olívaolajos vízben főzzük „al dente”-re a tésztát.
2 A vöröshagymát hámozzuk meg, majd aprítsuk kis kockákra, a fokhagymát szeleteljük fel.
A cukkinit is vagdaljuk kisméretű kockákra.
3 A vöröshagymát, fokhagymát fonnyasszuk meg egy kevés olívaolajon, azután fedő alatt pároljuk meg. Öntsük fel a borral, adjuk hozzá a cukkinit, sózzuk meg az ételt, majd pároljuk meg annyira hogy még roppanós maradjon.
4 Adjuk hozzá a paradicsomszószt és az előzőleg villával összenyomott szardíniát. Forraljuk össze, dobjuk rá a felaprított fűszereket.

Kanalazzuk a szószt a tésztára és tálaljuk frissen reszelt parmezánnal.


Megjegyzés: Ha valamilyen keményebb zöldséggel (brokkolival, karfiollal...) vagy levelessel (spenót, medvehagyma pl.) készítjük akkor blansírozzuk pár percig, majd ijesszük meg hideg vízzel mielőtt a 3. fázisban a hagymás alaphoz adnánk.

Nincsenek megjegyzések: