2010-06-18

Magában krémes zöldspárga-leves

Lehet mennyei spárgakrémlevest készíteni sűrítőanyag(ok) nélkül is. Íme a bizonyíték:




Hozzávalók

350 g zöld levesspárga (fás végek letörése utáni súly)
100 g újburgonya
1 db kis fej vöröshagyma
2 g gombapor

őrölt fehér bors
1 l főzőlé (a spárgáé)
olívaolaj

A tálaláshoz sima, vagy sajtos pirítós dukál.


Elkészítés

1. A spárgákról pattintsuk le a fás végeit, a hajtáscsúcsait 2-3cm vágjuk le, tegyük félre őket, a megmaradt szárakat pedig daraboljuk fel.
2. Egy lábasban tegyünk fel valamivel több mint 1 liter enyhén sós vizet forrni, amibe forrás után pár perc alatt blansítozzuk a félretett spárgacsúcsokat. Vegyük ki a vízből, ismét tegyük félre, de a főzőlevet ki ne öntsük!
3. A vöröshagymát aprítsuk fel, az újburgonyát alapos mosás után vágjuk félbe ill. a nagyobbakat kisebb kockákra.
4. Kevés olívaolajon futtassuk meg a hagymát, dobjuk rá a feldarabolt spárgaszárakat és a burgonyát is. Időnként megkevergetve pároljuk 3-4 percig.
5. Szórjuk rá a gombaport, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel a visszamaradt főzőlével, s főzzük meg benne a zöldségeket. Főzés alatt az időközben elpárolgott folyadékot pótolhatjuk vízzel, és a fűszerezést is finomíthatjuk.
6. Végül az egészet egy botmixerrel turmixoljuk le tálaljuk a blansírozott spárgacsúcsokkal illetve sima, vagy sajtos pirítóssal fogyasszuk.

Nincsenek megjegyzések: