2010-08-14

Rókagombás őzpörkölt

Az őzpörkölt, ahogy én készítem.



Hozzávalók:

1 kg őz  pörkölthús
400g szárított rókagomba
2 ek édesnemes pirospaprikapor
1-1 teáskanál sárga és fekete mustármag
fekete bors
2 db borókabogyó
zöldfűszerek: kakukkfű és oregánó
1 db kisebb babérlevél
2 nagy fej vöröshagyma finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma összenyomva
2 db érett paradicsom feldarabolva
1 db kisebb zöld paradicsom feldarabolva
1 db kisebb TV paprika (ami ízlés szerint lehet csípős is) felaprítva

1,5 dl száraz vörösbor
olívaolaj vagy 1 lapos ek mangalicazsír

Elkészítés:

1 Kevés zsiradékon fonnyasszuk meg az előzőleg felaprított vöröshagymát. Dobjuk bele a felkockázott húst, fakanállal forgassuk jól össze. Hagyjuk pár percig, míg elkezd a hús kifehéredni.
Öntsük fel a vörösborral.

2 Ízesítsük; kis sóval, pirospaprikával, némi borssal, adjuk hozzá a babérlevelet, mustármagokat és a borókabogyókat is. Keverjük hozzá az aprított paradicsomokat, paprikát, fokhagymát és a rókagombát is.
Keverjünk mindent jól össze, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.

3 Forrás után, lassú tűzön rotyogtassuk a pörköltet 2-3 órán át, míg a vadhús megpuhul és a leve besűrűsödik.
A zöldfűszerek egy részét nagyjából a fővési idő közepén, a másik részét pedig legjobb, ha nem sokkal a főzés befejezte előtt adjuk az ételhez.

Én most kapros tökfőzelék mellé készítettem, de ki-ki fogyassza kedvenc köretével; nokedlivel, rizzsel, tarhonyával és uborka-, vagy más salátával.

Tipp: A szárított gombát természetesen helyettesíthetjük frissel is, vagy más gombával, gombakeverékkel, de véleményem szerint a rókagomba különösen jól illik az őzhúshoz.

Nincsenek megjegyzések: