2010-11-22

Jardineira de borrego - Bárány kertészné módra

Most báránybordából készült, és isteni finom lett. Nem is csoda, hiszen a szabadon legelő, bio kukoricát fogyasztó báránytól nem is vártam mást.  A többi hozzávaló nagy része pedig saját termés, ami eleve önmagáért beszél! A bárányhús alapvetően eléggé zsíros hús, de azért ezt a problémát elég jól megoldottam főzés közben.


Hozzávalók
kb. 4 személyre, bordából

1,5 kg bárányborda feldarabolva / vagy a bárány más része, de készülhet marha vagy borjúhúsból is
150 g vöröshagyma finomra aprítva
450 g burgonya nagyobb kockákra vágva
275 g sárgarépa nem túl vékony karikákra vágva
400 g fagyasztott (vagy friss) zöldborsó
2 dl száraz fehérbor
1/2 l víz
150 g paradicsompüré (vagy paradicsom felaprítva)
3 maréknyi zöldpetrezselyem finomra aprítva
6 gerezd fokhagyma, 3 a vöröshagymával finomra aprítva, a másik 3 pedig félretéve
1 db babérlevél
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
kb. 1 ek édesnemes pirospaprikapor


Elkészítés

1 A báránybordát egy nagyobb lábasban süssük elő nagyjából 15 percen keresztül, és a belőle kisült zsírt öntsük ki. Keverjük hozzá a 3 gerezd fokhagymával összekevert vöröshagymát, forgassuk össze, és pároljuk így pár percig. Húzzuk le a tűzről, hintsük meg a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk meg, dobjuk bele a babérlevelet, és 2 maréknyi petrezselymet is. Forgassuk össze és öntsük fel a borral. Miután elpárolgott az alkohol, öntsük hozzá a paradicsompürét is, forraljuk fel, majd lefedve, közepes hőfokon rotyogtassuk min. 1,5-2 órán át, a felhasznált hústól függően.
Fővés közben öntsük hozzá a vizet is, és egy nagy kanállat többször is merjük le a felesleges zsiradékot az ételről.
2 Mikor a hús már majdnem megpuhult, akkor adjuk hozzá a sárgarépát és főzzük tovább még 10 percig, majd a burgonyát hozzáadva, újjabb 5-10 percig, legvégül a borsót hozzáadva - időnként megkevergetve -fejezzük be a főzést.
Amikor a burgonya belekerül az ételbe, akkor adjuk hozzá a maradék 3 gerezd fokhagymát is fokhagymanyomón átpéselve, és még egy maréknyi petrezselymet.


Kész is van, jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés: Ha száraz húsból készítjük az ételt, akkor a hagymákat először egy kevés olívaolajon futtassuk meg és utána forgassuk bele a húst.
Nem borda, hanem színhús felhasználásakor értelemszerűen növeljük a zöldségek mennyiségét, vagy a fent megadott mennységhez számítsunk 1 kg húst.

2 megjegyzés:

Tania írta...

Non mangio l'agnello ma il mio papà si, grazie per la ricetta!

Selectfood írta...

I hope you try it! ;-)