2010-11-15

Kakaós tésztájú almás pite

Azonkívül, hogy mennyire finom, még azt érdemes tudni erről a pitéről, hogy nem szeletelhető annyira szabályosan mint az almás piték általában, ami betudható annak, hogy én az átlagosnál kevesebb zsiradékkal és cukorral készítem.
Valamivel több sütőpor biztosan "javítana" az állagán, de mi így szeretjük.








Hozzávalók
a tésztához:
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g sima búzaliszt
15 g nádcukor
1 kis csipet só
15 g natúr kakaópor
100 g hideg vaj
2 db tojás + egy kicsi a kenéshez
kb. 50-75 ml hideg víz  / vagy tejföl ízlés szerint      
6 g sütőpor

a töltelékhez:
1111 g alma meghámozva és lereszelve (ez a súly a már lereszelt almáé volt)
45 g nádcukor
őrölt fahéj ízlés szerint
kb. 100 g darált dió


Elkészítés

1 A liszteket a cukorral, sütőporral, kakaóval, csipet sóval keverjük össze, majd morzsoljuk össze vele a vajat. Üssük bele a tojásokat és adjunk hozzá annyi hideg vizet (vagy tejfölt) amennyivel összeáll, de nem ragad a tészta. Tekerjük be fóliába és tegyük fél órára a hűtőbe.

2 Közben keverjük össze a cukrot a reszelt almával és hintsük meg bőségesen fahéjjal is. Tegyük egy serpenyőbe és pároljuk meg. Mikor már pépes az állaga, akkor jó. Tegyük félre.

3 A tésztát válasszuk 2 részre, - amelyik alulra kerül majd, az legyen egy kicsivel nagyobb - és nyújtsunk ki őket. Egy 25 cm átmérőjű piteformát vékonyan vajazzunk ki, fektessük bele a nagyobbik tésztát, úgy, hogy a forma oldalán is legyen belőle.

4 Hintsük a dió nagy részét a tésztára, majd öntsük rá az almát, simítsuk el. Tegyük a tetejére a másik tésztalapot is. Szurkáljuk meg villával, vagy késsel ejtsünk kis bevágásokat rajta. Kenjük le tojással és szórjuk rá a maradék diót is.

5 180°-os sütőben alulról a második rácson süssük 40-45 percig. + 10 perc sütő kikapcsolása után.

Tipp: az esetleg visszamaradt tésztát nyújtsuk ki egészen vékonyra, és szaggassunk belőle például virágformákat, és ezzel díszítsük a pite tetejét.


Ajánlom még ezt a csokoládés almatortát is.

1 megjegyzés:

Selectfood írta...

Thank you very much, Paula! I'm glad you like it!