2011-01-07

Risotto - maradék tintahalas szószból



Még a múltkori paradicsomos tintahalból megmaradt szószból készült ez a risotto. Olyan jól sikerült a tintahal, hogy a maradék levet  későbbi felhasználásig lefagyasztottam. A legkézenfekvőbb számomra a risotto volt, aminek mi nagy rajongói vagyunk. Talán sokan azt gondolják, hogy nehéz elkészíteni, de ez nem így van. A titka csupán annyi, hogy még rövid időre sem szabad magára hagyni, és ha esetleg nem elsőre sikerülne, akkor sem szabad feladni, újra kell vele próbálkozni. Ha egyszer ráérez az ember, akkor többé nem tudja elrontani... és abbahagyni sem. Könnyen risotto-függő lehet belőle. :-)


Hozzávalók

arborio rizs
tintahal alaplé maradék (vagy ízlés szerint más alaplé)
víz, ha kevés az alaplé
tengeri só
vermouth
vaj
frissen reszelt parmezán
frissen őrölt fekete bors
olívaolaj
finomra aprított vöröshagyma
friss petrezselyem

Általában szemmértékre készül nálam a risotto, annyi folyadékkal amennyit felvesz a kívánt állag eléréséhez. Most a recept kedvéért méregettem, hogy nagyjából miből, mennyit tettem bele. 300 g rizshez 1 dl vermouth, fél liter maradék alaplé, és 6-6,5 dl víz kellett. Főzés közben fűszereztem is.


Elkészítés

A szokásos alaprecept szerint készül. A vöröshagymát kevés olívaolajon megpárolom, hozzádom a rizst, jól összeforgatom, majd mikor már üvegesedik, akkor felöntöm a vermouth-tal. Összekeverem, és az alhohol elpárolgása után elkezdem az alaplével/vízzel apránként felengedni. Ha van elég alaplé, akkor nem nagyon kell ízesíteni, de ha vízzel ki van pótolva, akkor szükséges sózni, borsozni, és aprított petrezselyemmel kiegészíteni.
Mikor a rizs megfőtt, leveszem a tűzről, reszelek bele parmezánt, és egy diónyi vajjal selymesítem.

Azonnal tálalom.

Megjegyzés: Annak ellenére, hogy a risotto előétel, mi szeretjük grillezett tengeri hal mellé is fogyasztani.  

Nincsenek megjegyzések: