2011-02-01

Őzragu



Vannak ételek amelyekből szeretek egyszerre nagy adagot készíteni, és általában le is fagyasztom egy részüket. Praktikus megoldás és nagyon jól tud jönni egy-egy készétel a fagyasztóból, ha nincs idő a főzésre. Így voltam ezzel a vadraguval is, mert már egy jó ideje összejöttek és felhasználásra vártak ezek a őzbordák.
A hozzávalókat csak úgy szemre adtam az ételhez, de közben feljegyeztem mindent arra az esetre, ha jól sikerülne. A végeredmény hibátlan lett, ami már csak azért is volt számomra meglepő, mert kivételesen nem kóstolgattam főzés közben, csak a legvégén ellenőriztem, hogy nem kell-e javítani az ízesítésen. Nem kellett.
Természetesen nem kötelező őzbordából készíteni, bármelyik része tökéletesen megfelel, sőt mi több, a ragu igazság szerint nem túl apró kockákra vágott húsból készül, nem pedig bordából. Így akár őzbordaragunak vagy inkább őzragu-szerű ételnek is nevezhetném.
No de mindegy is, íme a recept:


Hozzávalók

őzborda (most 3 őzé) vagy más vadhús
egy darab (kb. 5-6 cm) húsos kolbász felaprítva
2-2 dl vörös-, és fehérbor
3 nagy fej  finomra aprított vöröshagyma
1 fej  finomra aprított lilahagyma
fél fej fokhagyma, gerezdjei egészben hagyva
50 g finomra aprított friss/fagyasztott medvehagyma
tengeri só, tört fekete bors az átsütéshez
olívaolaj  (esetleg mangalicazsír)
kb 1 tk egész zöldbors
5 szem borókabogyó
2 db babérlevél
3-4 db felkockázott paradicsom és tv paprika (fagyasztott)
2 db szerecsendió-virág
kb. 2 ek pirospaprika
víz
friss kakukkfű és rozmaring



Elkészítés

1 Ha nagy adag húst készítek, akkor előbb olívaolajon átsütöm a sózott, borsozott húsokat, majd félreteszem őket.

2 Megpirítom a kolbászt egy kevés olívaolajon, hozzáadom az elősütött húsokat, s jól összeforgatom az egészet. Felöntöm a borral vagy borokkal, és a húsok 3/4-éig vízzel. Hozzáadom  a finomra aprított hagymákat, paprikát, paradicsomot, fűszerezem. 2-3 órán keresztül főzöm lassú tűzön, fedő alatt. A kakukkfüvet és a rozmaringot csak félidőben adom hozzá.


Párolt rizzsel tálalom.

Nincsenek megjegyzések: