2011-03-21

Egészben sült kakukkfüves-citromos royal durbincs


Könnyű halétel ebédre vagy vacsorára. Portugáliában sűrűn fogyasztottuk, de itthon most először sikerült hozzájutnom, és nagyon remélem, hogy nem utoljára.
Egy jó tengeri halnak nem kell túlbonyolítani az elkészítését, az eddigi tapasztalataim szerint minél egyszerűbb, annál jobb.


Hozzávalók
2 személyre

2 db (300-350 g / fő) royal durbincs (aranydurbincs)
2 db babérlevél apróra tépkedve
friss kakukkfű bőségesen
1 db kisebb biocitrom
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve
tengeri só, frissen őrölt színes bors
olívaolaj


Elkészítés

1 A kakukkfű egy részéről szedjük le a levélkéket, keverjük össze a babérlevéllel, fokhagymával, sóval, borssal, fél citrom kifacsart levével és lereszelt héjával, plusz egy kevés olívaolajjal.
2 Az előkészített halakat irdaljuk be és dörzsöljük be alaposan a páccal, a maradék kakukkfüvet és a fél citromot tettévágva helyezzük a halak belső üregébe.
3 Az így bepácolt halat azonnal süthetjük is. 190°-os sütőben - a halak méretétől és sütőtől függően - 30-35 perc alatt süssük készre. Ha van a sütőn grill funkció, akkor az utolsó 10 percre kapcsoljuk rá át.


Tálalhatjuk ízlés szerinti körettel, én most egyszerűen apróra vágott burgonyát tettem a halak mellé, amit egy kicsit megsóztam és egy kis olívaolajjal meglocsoltam.

1 megjegyzés:

Eszter írta...

Jó kis recept, egyszerű és nagyszerű. Valóban sokszor a kevesebb néha több és finomabb. :-)