2011-06-30

Konyakos fekete ribizlis gesztenyével töltött nyúlgerincfilé


Ezt a receptet a Maroni szelídgesztenyés receptversenyére készítettem; egész gesztenye, továbbá az éppen termő fekete ribizli és mángold felhasználásával. Nagyon ízletes kombináció, és nem utolsó sorban még egészséges is.
Nyúlgerincfilé helyett csirke- vagy pulykamellfiléből is elkészíthető.

A versenykiírás és a pontos részletek a Maroni honlapján olvashatóak. További gesztenyés receptek: http://www.gesztenyepure.hu/

Hozzávalók

800 g nyúlgerincfilé hasi lebennyel együtt
tengeri só
frissen őrölt színes bors
friss rozmaring
1-1 ek Spar S-Budget vaj és olívaolaj
200 g előfőzött Maroni egész szemű gesztenye kiolvasztva
100 g fekete ribizli (leszárazva)
kb. 0,5 dl konyak
kb. 1 dl víz

1 ek (25 g) akácméz (még jobb a gesztenyeméz)

köret: vadrizs és fokhagymás piros nyelű mángold


Elkészítés
1 Először a tölteléket készítsük el. Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat az olívaolajjal és dobjuk bele a gesztenyéket. Pároljuk néhány percig, majd még mielőtt odakapna, óvatosan löttyintsük alá a konyakot. Fedő alatt pároljuk tovább. Ha a alkohol már elpárolgott, apránként öntsünk a gesztenye alá vizet és ha már közepesen puha, adjuk hozzá a fekete ribizlit is. Mikor már a gesztenye eléggé puha, törjük össze villával és szükség esetén öntsünk még alá egy kevés vizet. Közepes hőfokon pároljuk még pár percig, majd vegyük le a tűzről.

2 A húsokat papírtörlővel töröljük szárazra, sózzuk és borsozzuk meg. Szórjuk meg aprított rozmaringlevélkékkel is, majd vigyünk fel rá egy adagot a töltelékből. Óvatosan tekerjük fel, tűzzük meg hústűvel és fektessük egy jénai tálba a filéket.
Tetejükre szórjunk egy kis sót, borsot és rozmaringot, locsoljuk meg 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal, és 190°-os sütőben, lefedés nélkül, a középső rácson süssük készre 40 perc alatt.
3 Amíg a hús sül, készítsük el a köretet. Egy csésze fehér rizshez keverjünk egy maréknyi vadrizst, és másfélszeres mennyiségű vízben pároljuk puhára.
4 A mángoldok szárát törjük le és aprítsuk fel. Egy kevés olívaolajon futtassunk meg 4 gerezd reszelt fokhagymát, dobjuk rá a mángold szárait és pároljuk meg. Félidőben adjuk hozzá a mángoldleveleket is, és öntsünk alá egy kis vizet. Legjobb ha a zöldség még roppanós marad.

4 megjegyzés:

Ami írta...

Fenomenális a recept! Szívesen ennék most belőle :).
A mángold-gesztenye párosítás valóban nagyon jó (én krémlevest készítettem ugyan erre a versenyre, és nagyon bejött), de a ribizli még egy plusszt adhat az egésznek, és akkor nem is beszéltünk a konyakról :).
Nyúl húsa meg visszafogott, így érvényesül a gesztenye íze.
Szóval, szerintem, ez egy nyertes recept lesz. :)
Gratulálok

Selectfood írta...

Köszönöm szépen Ami, nagyon kedves vagy! :o)
Sajnos a fénykép igencsak gyenge lett, gondolkoztam is nagyon, hogy beküldjem-e vagy sem a receptet...

A leves is nagyon jól hangzik, megnézem!

Ami írta...

Szerintem semmi gond sincs a fényképpel, ízléses tálalás és minden részlet érvényesül. Még jó, hogy a beküldés mellett döntöttél, ott a helye! :)

Selectfood írta...

köszi :-D