2011-07-16

Pikáns egzotikus feltét jázmin rizsre


Ez a keleties ízvilágú, üdítő ebéd pillanatok alatt elkészül, és nagyon jól tud esni ebben a rekkenő hőségben. Hidegen is fogyasztható.
Eredetileg kókusztejjel szerettem volna elkészíteni, de későn vettem észre, hogy már kifogytam belőle. Nem volt időm házi kókusztejet sem készíteni, így maradt a tejszínnel kevert kókuszreszelék. Így is fantasztikusan sikerült!


Hozzávalók
kb. 3 személyre

50 g kókuszreszelék 4-5 dl 12%-os főzőtejszínbe áztatva
(vagy 5 dl kókusztej)

6 gerezd fokhagymanyomón átpréselt fokhagyma
1 ek kókuszzsír
150 g előfőzött garnélafarok (ez kb. 20 db, de mehet bele több is)
250 g bébicukkini burgonyahámozóval szeletelve
100 g friss vagy fagyasztott tonhal olívaolajon átsütve, felaprítva (lehet több is, és konzerv is jó)
tengeri só, chili, kevés frissen őrölt fekete bors
1 kisebb lime kifacsart leve
néhány szál snidling és 1-2 evőkanálnyi curryfű felaprítva

párolt jázmin rizs


Elkészítés

1 Egy serpenyőben futtassuk meg a fokhagymát a kókuszzsíron, pár perc után dobjuk rá a garnélát, forgassuk össze és tegyük félre.
2 Ugyanabban a serpenyőben pároljuk meg a cukkinilapokat, mikor kezd puhulni, akkor öntsük rá a tejszínbe áztatott kókuszreszeléket, ízesítsük egy kis sóval, borssal, chilivel és a zöldfűszerekkel, főzzük össze. A végén keverjük hozzá a tonhalat és a fokhagymás garnélát, továbbá facsarjuk rá a lime levét.
3 Keverjük az egészet jól össze, hagyjuk még 1-2 percig a tűzön, és tálaljuk a jázmin rizzsel.


Megjegyzés: Kókusztejes változatnál ízlés szerint szükség lehet egy kis sűrítésre is.

Nincsenek megjegyzések: