2011-08-08

Szamócás tejszínhabbal töltött olívaolajos csokoládétorta


A minap olívaolajos édességgel tettem egy kísérletet. Kakaós tésztát készítettem, ám ezúttal vaj helyett olívaolaj került a tésztába. Nem túlzottan intenzíven, de kiérződik az íze, bár aki nem tudja, hogy mire lett benne a vaj lecserélve, az nem is valószínű, hogy ráérez. Nagyon finom lett, tényleg érdemes kipróbálni!
A sütemény többi hozzávalója csökkentett zsírtartalmú, és hozzáadott cukrot sem tartalmaz. Ennek ellenére diétásnak azért mégsem nevezném, mint minden másnak, én ennek a desszertnek is csak mértékkel ajánlom a fogyasztását.


Hozzávalók

a tésztához
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
30 g zsírszegény kakaópor
100 g blansírozott pirított mandula finomra őrölve
6 db tojás szétválasztva
50 g fruktóz
1 dl cukormentes tejszín
1 dl sovány tej
1 dl olívaolaj
a töltelékhez
1 dl cukormentes tejszín
kevés fruktóz
1-2 maréknyi friss vagy fagyasztott szamóca darabosra pépesítve, vagy más piros gyümölcs
a mázhoz
150 g 70%-os étcsokoládé
1 dl cukormentes tejszín

néhány szép szem szamóca a díszítéshez


Elkészítés

1 A kakaóport keverjük jól össze a liszttel és az őrölt mandulával. A 6 tojássárgáját verjük fel a fruktózzal, keverjük hozzá a nedves hozzávalókat; olívaolajat, tejszínt és a tejet, majd adagoljuk hozzá a lisztes keveréket és egy kézi habverővel keverjük csomómentesre.
Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket és forgassuk össze a masszával.
2 Öntsük a masszát egy kivajazott, kilisztezett 20 cm átmérőjű tortaformába, és süssük készre 30 perc alatt 180°-os sütőben, a középső rácson.
Vegyük ki a formából és rácson hagyjuk a tésztát kihűlni.
3 A mázhoz melegítsük fel a tejszínt, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a feldarabolt étcsokoládét, s keverjük simára. Tegyük félre hűlni.
4 A töltelékhez verjük fel keményre a tejszínhabot, keverjük össze annyi szamócapürével, amennyivel nem lesz túlzottan folyós állagú. A tortát vágjuk ketté (vízszintesen) és töltsük meg a tejszínhabos szamócával. Óvatosan helyezzük rá a torta másik felét, majd vonjuk be az időközben szobahőmérsékletűre hűlt csokoládéval.
Díszitsük a tetejét egész szamócákkal, és fogyasztásig tároljuk hűtőben.


Tipp: A szamócát más piros gyümölccsel is lehet helyettesíteni, az apróbbakat pépesíteni sem érdemes. A töltelék akár el is maradhat, olyankor díszítsük a tortát egész mandulával.
A mandula helyett más csonthéjas gyümölcsöt; diót, mogyorót is felhasználhatunk.

3 megjegyzés:

Márti írta...

A címet olvasva, azt hittem a krémbe van az olaj! Tésztában már én is használtam, finom lesz nagyon tőle, nem lesz száraz.

Selectfood írta...

Nekünk is nagyon ízlett!

Ami írta...

Apám... ide vele, de gyorsan! A csokitortát! És a látvánnyal sem tudok betelni... nyami! :)