2012-01-16

Habos-meggyes kakaótorta

...vagy Fekete-erdő torta Selectfood módra. :)





A Larousse-ban található Fekete-erdő torta receptje nyomán készítettem el, de mégis picit másképpen, az én, vagyis a mi ízlésünknek megfelelően. Cukorszirup, de még csak cukor sincs benne, helyette fruktózt és egy nagyon kevés rizsszirupot tettem bele. Cseresznye- vagy meggybefőtt helyett pedig natúr, fagyasztott meggyet. Mivel ez a saját fánkon termett, én magoztam ki és raktam el a fagyasztóba, még nyáridézőnek is mondható. Ilyenkor mindig örülök, hogy megérte annyi mindent elrakni télire.

Feltételezem, hogy azt mondanom már sem kell senkinek, hogy nagyon-nagyon finom lett, és bármilyen alkalomra kitűnő desszert.

Hozzávalók

a vajas piskótához
35 g kakaópor
35 g sima búzaliszt
35 g burgonyakeményítő
65 g olvasztott vaj
8 db átlagos méretű tojás különválasztva
2×50 g fruktóz

kb. 3 ek rizsszirup vagy folyékony méz
kb. 6 cl pálinka (legjobb a meggy)

a krémhez
4 dl tejszín jól behűtve  
500 g mascarpone jól behűtve
2-3 rúd vanília kikapart belseje
kb. 85 g fruktóz

kb. 750 g kimagozott és alaposan lecsepegtetett meggy (friss vagy fagyasztott)
étcsokoládé-forgács a díszítéshez (burgonyahámozóval remekül kivitelezhető)


Elkészítés

1 A piskótatésztához szitáljuk össze a kakaóport a burgonyakeményítővel és a liszttel.
A tojássárgájat 50 g fruktózzal gépi habverővel keverjünk habosra, kifehéredésig. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá 50 g fruktózzal.
2 A fehérjehab negyedét egy hajlékony spatulával keverjük a tojássárgájahabhoz, majd apránkét a kakaós lisztkeveréket is dolgozzuk bele. Miután csomómentesre kevertük, adjuk hozzá az olvasztott vajat, és azzal is keverjük homogénre. Végül a felvert tojásfehérjével dolgozzuk össze óvatosan a krémet.
3 Melegítsük elő a sütőt 180°-ra. Egy 23 cm-átmérőjű kerek tortaformát vékonyan vajazzunk ki és béleljük ki sütőpapírral. Öntsük bele a masszát, és 22 perc alatt a sütő középső rácsán süssük készre.
Rácson hűtsük ki a piskótát, majd ha kihűlt, vágjuk 3 db egyforma vastagságú lappá.
4 A fruktózzal és a vaníliarudak kikapart magjaival összekevert hideg tejszínből verjünk kemény habot, majd keverjük hozzá a mascarponét is. Ha nem azonnal használjuk fel, tegyük a hűtőbe.
5 Fektessük az első tortalapot egy megfelelő méretű tányérra vagy tortalapra. Egyenletesen csorgassunk rá egy kevés rizsszirupot, majd egy ecset segítségével kenjük meg (vagy locsoljuk) egy kis pálinkával. Az enyémben alig érezhető az alkohol, de ha gyermekek is fogyasztják, akkor ki is maradhat belőle. Kenjük rá a vaníliás hab harmadát, majd igazítsuk el rajta a meggyek egy részét. Tegyük rá a második tortalapot, és járjunk el ugyanúgy, mint az első rétegnél. A harmadik tortalapnál már a torta oldalát is vonjuk be a habbal, és díszitsük fel csinosan a tetejét néhány szem meggyel. Végezetül hintsük meg az oldalát és a tetejét reszelt étcsokoládéval.

Tipp: Friss tejszín híján én Milklandot használok, mert abban van a legkevesebb; csak egy adalékanyag. Ugyanaz van a hűtőpultokban legtöbbször megtalálható zacskós tejszínben is. A legtöbb tejszínben sajnos jóval több az adalékanyag, a tejet soha nem látott növényi tejszínekről nem is beszélve. Jól nézzük meg a dobozát, mielőtt a kosárba, majd az asztalra kerül.

5 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Nagyon guszta, bevállalnám! :) Én az idén direkt főzettem apukámmal cseresznyepálinkát feketeerdő tortához, de sajnos fogy, mert rájárnak. :)

Selectfood írta...

Hú, pedig azzal biztosan isteni lenne, itt az ideje a megvalósításának! Vagy legalább elrejteni belőle egy kicsit. :)

Nekem csak egy ibolyás körtepálinkám volt most kéznél, azzal is jó lett.

Márti írta...

Wauu!!! ez mennyeien néz ki :)

Selectfood írta...

Köszi szépen! *-*

Roza írta...

Nagyon jól néz ki!:) Én is be tudnék vállalni 1-2 szeletet:))