2012-02-25

Nagyon sárga indiai leves


Ez a sütőtökös-sárgarépás-lencsés levesrecept rögtönzés szüleménye volt, mert főzés közben derült csak ki, hogy nincs már itthon se kész curryporom, se kókusztejem. Nagyon nehezen találok 100%-osat, a mindenféle adalékanyaggal telit pedig nem vagyok hajlandó megvenni, úgyhogy egy ideje már nélkülözöm. De azért nincs okom panaszra, a leves így is remekre sikeredett.
Sütöttem hozzá (indiai) naan kenyeret is, de a hozzávalóit nem mértem le, így a recept majd egy másik alkalommal fog érkezni. Azt azért elárulom, hogy az is jól sikerült.


Hozzávalók
a leveshez

900 g (tiszta súlyú) hokkaido tök felkockázva
325 g sárgarépa felkarikázva
1 darabka friss gyömbér meghámozva, egészben
kevés kókuszzsír
kb. 9 dl víz
1 dl 12%-os főzőtejszín
20 g 100%-os kókuszdiókrém
fűszerek: koriandermag, currylevelek, 1 db egész fekete kardamom, kevés őrölt zöld kardamom, kurkuma, fekete kömény, tengeri só, 1 gerezd fokhagyma
100 g vörös lencse


Elkészítés

1 Hevítsünk fel egy kis kókuszzsírt, és pároljuk meg rajta a sárgarépát és a sütőtököt. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, ízesítsük a fent felsorolt fűszerekkel, majd fedő alatt forraljuk fel. Forrás után közepes hőfokon főzzük addig, míg a zöldségek megpuhulnak.
2 Vegyük ki a levesből az egész kardamomt, a curryleveleket, és a gyömbért, ha nagyon kemény maradt volna, majd turmixoljuk össze az egészet.
3 Öntsük fel a tejszínnel és adjuk hozzá a kókuszdiókrémet is. Forraljunk rajta egyet, majd adjuk hozzá a vörös lencsét, és közepes hőfokon, rövid idő alatt főzzük meg. Ha nem szeretnénk nagyon sűrűre a levest, akkor öntsünk még hozzá valamennyi vizet is.

Mikor a lencse megfőtt, már el is készült a levesünk. Ha van kéznél friss korianderrel, akkor tálaljuk azzal, és fogyasszunk mellé naan kenyeret.

3 megjegyzés:

Erika írta...

Gyönyörű lett a levesed! Én is gyakran készítek ehhez hasonlót, a sütőtök is meg az indiai fűszerezés is igen közel áll hozzám:)

Selectfood írta...

Köszönöm! Tényleg csodás lett, színre és ízre egyaránt. Csak egy kis korianderzöld hiányzott a tetejére. ;)

Vicuska írta...

Pompás leves!!!