2012-05-30

Mandulás joghurtsüti málnás-joghurtos tejszínhabbal


Igazi nyárias sütemény, szokás szerint nem túl édesen, de nagyon finoman. Ráadásul nem is cukorral, hanem Xukorral (nyírfacukorral) készült. Ennek ellenére diétásnak vagy reformnak mégsem nevezném a süteményt, nem szeretem ilyen jelzőkkel illetni az ételeimet, mert megtévesztő lehet. Hiszen ha valaki fogyni szeretne, még nem jelenet egyet azzal, hogy a cukormentes ételeket bátran fogyaszthatja. Hiszen a görög joghurt 7,5%-os zsírtartalommal rendelkezik - ami egy zsírszegény natúr joghurttal kiküszöbölhető -, van még benne valamennyi vaj (82%), fehér liszt, és tejszín is.
Egy a lényeg: a cukormentes nem feltétlenül jelent diétást is.

A süti tésztája tömör marad, nem fog nagyon megemelkedni sütés közben, de ez éppen így jó. Ha van friss gyümölcs, akkor extraként kínálhatunk még mellé, nem fogja elrontani. ;)


Hozzávalók

a tésztához
100 g blansírozott, kissé darásra darált mandulabél
75 g puha vaj
100 g Xukor (nyírfacukor)
2 db (90 g) tojás
250 g görög joghurt (ennek híján lecsepegtetett natúr joghurt)
7 g foszfátmentes sütőpor
1 kis csipet só
200 g búzafinomliszt

a krémhez
2 dl hideg tejszín
25 g PorXukor
150 g görög joghurt
10 g liofilizált málna összemorzsolva
5 g céklapor a természetes színezéshez
A liofilizált málna és a céklapor helyett használhatunk friss, vagy alaposan lecsepegtetett fagyasztott-kiolvasztott málnát, vagy más piros bogyós gyümölcsöt, de figyeljünk oda a mennyiségre, hogy ne tegye túl folyós állagúvá a krémet.

csipkerózsa vagy más ehető virág a díszítéshez



Elkészítés

1 Keverjük habosra a vajat a mandulabéllel és a Xukorral. Adjuk hozzá a görög joghurtot is, majd egyesével a tojásokat is. Mindegyik után alaposan verjük fel a krémet. Szitáljuk össze a sütőport a liszttel és a csipetnyi sóval. Apránként adagoljuk a krémhez, és keverjük az egészet csomómentesre.
2 Öntsük a tésztát egy kivajazott-kilisztezett  püspökkenyérformába és 175°C-ra előmelegítet sütőben 35 perc alatt süssük készre. Tűpróba szükséges!
Ha megsült, rácson hűtsük ki.
3 A krémhez verjük kemény habbá a tejszínt a PorXukorral, majd keverjük bele a görög joghurtot is. Adjuk hozzá az összemorzsolt liofilizált málnát és a céklaport is (vagy friss/fagyasztott málnát). Keverjük addig, míg szép egyenletesen rózsaszín lesz a krém.
4 A kihűlt tésztát vízszintesen szeljük három hasonló vastagságú lapra, majd kenjünk mindegyikre a málnás habból. Legvégül vonjuk be az egész süteményt kívülről is, és díszitsük csipkerózsaszirmokkal.
Hűtőben tároljuk.

5 megjegyzés:

Sarolt írta...

Gyönyörű, szokás szerint:)

Selectfood írta...

Köszönöm szépen. (:

Pixie Pie írta...

Istenien néz ki! Hát még milyen finom lehet...

Erdokóstoló írta...

Csodás, és az előző virágos saláta is (a nyúlcombról nem is beszélve)!

Selectfood írta...

Köszi lányok! Mostanában virágos kedvemben vagyok. Főleg, hogy van hozzá friss virág is. ;)