2012-06-12

Sült bárányhús gyümölcsös kuszkuszban csicseriborsó-pürével, sült citromos joghurttal


Ezt a csodás marokkói stílusú egytálat még a múlt héten készítettem Jamie Oliver egyik könyvéből adaptálva. Jamie receptjei általában nem okoznak csalódást, és ez most sem volt másként. Imitt-amott azért megvariáltam a mennyiségeket, mert van, hogy Jamie túlzásokba esik - legalábbis az én ízlésemhez képest.
Ismét egy nagyszerű étellel bővült a repertoárunk, örülök, hogy erre esett a választásom. Mindenkinek csak ajánlani tudom.


Hozzávalók

1,5 kg csontos bárányhús, a lehető legtöbb zsíros, illetve faggyús résztől megszabadítva (vagy kisebb súlyú színhús)
kisebb maréknyi rozmaringlevélke

a fűszerkeverékhez
1 tk római kömény
1 tk édeskömény
1 ek fekete bors
1 ek koriandermag
kb. 1 ek tengeri só
1-2 piripiri (madárszemchili) - lehet más chili is, de nekem általában ez van itthon

a csicseriborsó-püréhez
400 g csicseriborsó (nálam most konzerv, de lehet vízbe áztatott száraz is)
65 g fehér hagyma finomra aprítva
1/2 tk őrölt fahéj (vagy egy fahéjrúd)
1 nagy maréknyi oregánólevél
1 dl balzsamecet
tengeri só, frissen őrölt fehér bors, olívaolaj
3,5 dl víz

a kuszkuszhoz
350 g kuszkusz
125 g aszaltgyümölcs-keverék ízlés szerint, az enyém piros mazsolából, vörös áfonyából és finomra aprított fügéből állt (ha van otthon, akkor kerüljön bele datolya is)
5,5 dl víz
Az itt megadott mennyiségek a hústól és ízléstől függően növelhetők.

1 biocitrom felkarikázva
150 g natúr joghurt
friss koriander a tálaláshoz


Elkészítés

1 A fűszerkeverékhez őröljük finom porrá a az összes fűszert, dörzsöljük be vele a húsokat, tegyünk minden oldalára rozmaringlevélkéket és 180°C-os sütőben kb. 2 óra alatt - időnként megforgatva, nem lefedve - süssük puhára.
2 A csicseriborsó-püréhez egy serpenyőben, kevés olívaolajon fonnyasszuk meg a finomra aprított fehér hagymát a fűszerekkel: fahéjjal, kis sóval, őrölt fehér borssal, és az oregénóval. Adjuk hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót, öntsük fel a vízzel és a balzsamecettel, forraljuk fel, majd közepes hőfokon főzzük rövid ideig. Mikor megpuhult, botmixerrel pürésítsük.
Tegyük félre.
3 Forraljuk fel a vizet a kuszkuszhoz, dobjuk bele az aszalt gyümölcsöket, és lassú tűzön főzzük pár percig, míg megduzzadnak a gyümölcsök - attól függően, hogy azok mennyire voltak szárazak.
Öntsük bele a kuszkuszt, keverjük jól össze, majd húzzuk félre a tűzről és hagyjuk fedő alatt, hogy megszívja magát.
4 Egy sütőbe tehető nagy lábos alját béleljük ki a kuszkusz felével, oszlassuk el rajta a csicseriborsó-püré felét, fektessük rá a húsokat, majd vonjuk be a megmaradt kuszkusszal. Helyezzük el a tetején a citromkarikákat, fedjük be lazán egy darab sütőpapírral, majd a lábos fedelével (vagy alufóliával) is, és süssük még egy órán keresztül 180°C-on.
J.O. felhasználja a húsból kisült fűszeres zsiradékot is, de én ettől eltekintettem, és szerintem nem is volt rá szükség. 

Tálaljuk az ételt a natúr joghurtba forgatott citromkarikákkal és friss korianderrel meghintve, plusz aki jó csípősen szereti, szórhat még rá vékonyra vagdalt chilit. Kínáljuk mellé a megmaradt csicseriborsó-pürét is.


Tipp: Nem gond, ha megmarad a püré egy része, mert remek szendvicset lehet belőle készíteni. Sőt, érdemes még magában is elkészíteni; nagyon jól kenhető és el is áll néhány napig a hűtőben.

3 megjegyzés:

chriesi írta...

Micsoda ízorgia!

Eva írta...

Hú beindult ám a nyálelválasztásom. (magyarán...CSOROG A NYÁLAM!) :-))

Selectfood írta...

Hát lányok, tényleg nagggyon finom volt!
Eva, értem én. :))