2012-07-19

Cukkinivirágos-kecskesajtos vega pizza az 50. VKF!-re


Elsőként ezzel a cukkinivirágos pizzával készültem az 50. VKF!re. Az ötletet még tavaly kaptam Tititől, és azóta várt a sorára az elkészítendő ételek között.
A cukkini- és a tökvirágot mi inkább a szépségéert szeretjük, mintsem az ízéért, hiszen az nem túl jellegzetes. Ennek viszont előnye is van, mivel így tökéletesen alkalmas édes és sós ételek készítésére egyaránt. Érdemes próbálkozni vele.

A virágokhoz most vegetáriánus feltétet képzeltem el, s a jól bevált mozzarellát kecskesajtra cseréltem le. Ez így ahogy volt, nagyon jóízű lett, de a húsevők azért ha nagyon ragaszkodnak hozzá, rejthetnek a zöldségek közé néhány karika jó minőségű kolbászt, vagy egy kis sonkát.
Én szívesen tartok hetente 1-2 hús- és halmentes napot.

Hozzávalók

a tésztához
500 g búzafinomliszt
5 g finom tengeri
25 g friss élesztő
1 tk méz
2,5 dl kézmeleg víz

a feltéthez kb.
2-2,5 dl paradicsomszósz
3 db jó nagy csiperkegomba felszeletelve
1 cső roppanósra főzött csemegekukorica, a szemek a csőről levágva
6-8 db aszalt paradicsom felaprítva
1 maréknyi friss bazsalikomlevél
10-12 db cukkini- vagy tökvirág, akár bébicukkinivel vagy bébitökkel együtt, óvatosan megmosva kívül-belül
150 g natúr, lágy kecskesajt
tengeri só, frissen őrölt fekete bors, chili vagy cayenne-bors ízlés - opcionális


Elkészítés

1 Oldjuk fel az élesztőt a mézzel együtt a meleg vízben. Keverjük össze a lisztet a sóval, és többszöri adagolással öntsük hozzá az élesztős folyadékot, s gyúrjunk belőle sima, rugalmas, nem ragadós tésztát.
Tegyük egy tálba vagy deszkára, fedjük le egy tiszta konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük a duplájára.
2 Miután szépen megkelt a tészta, gyúrjuk át, majd lisztes felületen nyújtsuk ki kör vagy négyszög alakúra. Én egy 38×32 cm-es tepsibe megfelelő méretre nyújtottam, igy a tészta közepesen vastag lett. Azonban ebből a mennyiségből kijön 2 db nagyobb vagy akár 4 db vékony tésztájú pizza is. Mi nagyon szeretjük az igazit, vékony tésztával, ám ezt most szándékosan (és némi időhiánytól szenvedve) készítettem el csak egy tepsiben.
Kenjük ki vékonyan olívaolajjal a tepsit, mielőtt beletennénk a tésztát. Kenjük meg a paradicsomszósszal, osszuk el rajta a gombaszeleteket, hintsük meg a kukoricával és az aszalt paradicsommal, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint. Morzsoljuk rá a kecskesajtot, majd tegyük fel a bazsalikomlevelek egy részét és a cukkinivirágokat/bébicukkiniket is.
3 200°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25 perc alatt süssük készre.
(Vékonyabb tésztánál a sütési idő lerövidül.)

Közvetlenül tálalás előtt tegyük fel a pizzára a félretett bazsalikomleveleket.

6 megjegyzés:

Sarolt írta...

Asszem újra kell gondolnom a terveimet, pont cukkinivirágos-kecskesajtos focaccián gondolkodtam:)) Mondjuk a cukkinivirág fix, az van a kertben, ma még agyalok 1-2 napot:) Egyébként gyönyörű a pizzád, biztos nagyon finom is!

Selectfood írta...

Kedves Naspolya,
emiatt ne gondold újra a terveidet, süsd csak meg azt a focacciát! ;) Nem baj ha több hasonló recept is összejön. Bárkinek eszébe juthat ez a párosítás, és még az is lehet, hogy érkezik még mástól is cukkinivirágos-kecskesajtos recept. :)

Sarolt írta...

Valami hasonló lesz, az biztos, de már van 1-2 új ötletem:) Kecskesajt pedig úgyis csak akkor lesz benne, ha átjutok a nagymarosi piacra szombatot termelői sajtot venni:)

Erika írta...

De szeretjük mi is az ilyen egyszerű finomságokat!:)

Mági írta...

Istenien néz ki:)))


Szeretnék felíratkozni hozzád rendszeres olvasónak de nem tudok:(
Egy nagy üresség van nekem a helyén(?)

Selectfood írta...

Erika, mi is!

Mági, köszi!
Furcsa, nem tudom mi lehet az oka. :S Melyik böngészőben nézed?