2012-08-30

Zöldfűszeres sült gyöngykakas vörösboros sültzöldség-szósszal



Első alkalommal készítettem gyöngyöst. Ez most kakas volt, de a recept ugyanúgy működik gyöngytyúkból, egyéb baromfiból vagy vadszárnyasból is. Próbálni még nem próbáltam, de biztos vagyok benne.

Nagyon szeretem a sütőben sült ételeket, egyrészt az ízük miatt, másrészt a végtelen lehetőségek és nem utolsó sorban az egyszerűség miatt. A gyöngyöst is mindig úgy képzeltem el, hogy ha majd egyszer hozzájutok, akkor biztosan sütni fogom - legalábbis elsőre. Tévesen azt hittem, hogy hosszú órákat vesz majd igénybe a sütés, de éppen ellenkezőleg történt; másfél óra alatt puha, omlósra sült a hús. Még a gyökérzöldségeknél is előbb, így legközelebb azokat valamivel kisebbre kell darabolnom.

A vörösboros sültzöldség-szósz ötlete J.O. egyik könyvéből származik, és igazán hatásos. Annak ellenére, hogy nem nagyon szeretem kivenni a rostokat az ételből, erre most mégis azt kell mondjam, hogy éppen így volt jó, ahogy volt.


Hozzávalók

1 db konyhakész gyöngykakas vagy -tyúk (fiatal) feldarabolva
1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 db lila hagyma durvára darabolva (kb. 350 g összesen)
3 db zellerszár vagy egy darab szárzeller nagyobb darabokra vágva
friss kakukkfű és rozmaring
2 db babérlevél széttépkedve
tengeri só, frissen őrölt fekete bors
bionarancs (vagy biocitrom) reszelt héja
olívaolaj
kb. 1 dl víz
1,5 dl jó minőségű száraz vörösbor

Köretjavaslat: párolt fehér rizs


Elkészítés

1 A zöldségeket keverjük össze, és helyezzük őket egy jénai tálba a zöldfűszerek és az egyik babérlevél társaságában.
2 A húsokat kenjük be egy pici olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk meg őket, és tegyünk rá finomra reszelt narancs- vagy citromhéjat is. Tegyük őket a zöldségágyra úgy, hogy az alsó oldaluk nézzen felfelé, s öltsük alá a vizet.
A húsok felső részére tegyünk bőségesen a kakukkfűből és rozmaringból, ízlés szerint leszárazva vagy a levélkéket a száraikon hagyva.
3 190°C-ra előmelegített sütőben, a középső rácson süssük először 30 percig fedetlenül, majd fordítsuk meg a húsokat, fedjük be a tálat alufóliával és 175°C-on süssük további egy órán át, vagy míg a húsok teljesen megpuhulnak. (Ez hústól föggően változhat.) Ha sütés közben úgy látjuk, hopgy szükségessé válik, akkor pótoljuk a vizet.
Az utolsó 10-15 percben már fedetlenül süssük az ételt, hogy szépen meg tudjon pirulni.
4 Ha a húsok megsültek, vegyük ki őket a jénaiból és tartsuk melegen.
5 A zöldségeket a szafttal együtt öntsük át egy kis lábosba, adjuk hozzá a vörösbort és forraljuk fel. Forrás után főzzük még további öt percig, majd egy szűrőn passzírozzuk át az egészet. Ha szükséges, finomítsunk az ízesítésen.
Figyelem! Az én húsom sovány volt, nem sült ki belőle sok zsiradék. Ha valaki olyan húsból készíti, amiből sok kisülne, akkor a szószkészítés előtt érdemes lemeregetni a léről felesleges zsírt.

Tálaljuk a sült húst párolt rizzsel és a szósszal körítve. Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés: A szószról nem került fel kép, mert nem sikerültek megfelelően róla a fotók. Legközelebb feltétlenül pótlom.

4 megjegyzés:

Anazar írta...

Csurog a nyálam!! Mehetek?

Selectfood írta...

Anazar, erről már lemaradtál, mert elfogyott! Süssek egy másikat? ;)

gionetta írta...

JÓÓÓ! Van még egy gyöngyim a fagyasztóban. Lehet nem leves lesz akkor belőle.Köszi az ötletet! :-))

Selectfood írta...

Gionetta, ha nem névedek, akkor már nem először főznél gyöngyöslevest, ugye? Így pláne érdemes kipróbálnod ezt a receptet, szerintem nagyon fog ízleni.