2012-11-05

Fenséges sült sertéscsülök

Nem mondható, hogy sűrűn fogyasztanánk sertéscsülköt, évente talán 1-2 alkalommal. Tudom, tudom, hogy finom, meg minden, de túlságosan zsíros a mi ízlésünknek.
Múlt hétvégén viszont csülköt sütöttem. Méghozzá nem is akármilyet, egyszerűen fenséges lett! A hús most is szabadtartásos gazdaságból származik, és már egy ideje ide-oda rakosgattam a fagyasztóban, mígnem megakadt a szemem Jamie Oliver egyik receptjén, és egyből tudtam, hogy mi lesz belőle.
A bőrt és a nagyobb zsírdarabokat levágtam a húsokról, de így sem lett száraz a sültem.

A fekete lencse és a rizs jó választásnak bizonyult a hús mellé, csakúgy mint a csípős rucola - még ha ez a képekből pont nem is derül ki. Rucola híján más zöldsalátát vagy párolt/sült zöldségeket kínáljunk mellé.


Hozzávalók
6 személyre

1,35 kg sertéscsülök lebőrözve és a nagyon zsíros részektől megszabadítva (az enyém eredetileg 2,6 kg súlyú volt)
vagy más sertéshús
1 ek római kömény
2 ek édesköménymag
6 db szegfűszeg
2 púpozott ek édesnemes pirospaprika
tengeri só
fekete bors
8 db babérlevél
friss kakukkfű és rozmaring, levélkéi a szárakról letépkedve (több legyen a kakukkfűből)
1 fej fokhagyma gerezdjeire szedve, meghámozva, kés oldalával összelapítva
1 db bionarancs kifacsart leve és lereszelt héja (ha nincs bio, akkor a héjat elhagyva csak a levét, vagy kb. 1 dl 100%-os narancslevet használjunk)
1 dl ketchup
6 ek sötét balzsamecet
2 ek olívaolaj

köretjevaslat: pergős fehér vagy barna rizs, főtt fekete lencse, rucola


Elkészítés

1 A római köményt, szegfűszeget, borsot és az édesköménymagot mozsárban törjük finomra, majd keverjük hozzá a pirospaprikát és a reszelt narancshéjat.
A folyékony hozzávalókat is adjuk a fűszerkeverékhez; a ketchupot, narancslevet, balzsamecetet és az olívaolajat.
2 A húsokat sózzuk meg, és fektessük egy megfelelő méretű sütőtálba. Szórjuk rá a lapított fokhagymagerezdeket, a babérleveleket és öntsük rá a fűszeres szószt. Keverjük jól össze.
3 Ha van rá idő, akkor pácoljuk a húst néhány órán keresztül a hűtőben.
4 175°C-os sütőben 2,5-3 óra alatt, időnként megforgatva süssük omlósan puhára a húst. A sütés második felében alufóliával lazán fedjük be az edényt, hogy meg ne égjen a tetejük.

Jamie Oliver ebben a receptben grillen fejezi be a sütést, és többfajta húst is ajánl az elkészítésére.

2 megjegyzés:

Babette írta...

nagy csülökrajongók vagyunk:) Ez nagyon finom lehet! Listára vettem:)

Selectfood írta...

Akkor ez egy nektek való recept, Babette! Ízleni fog. ;-)