2013-01-14

Sült sütőtökös cannelloni fekete lencsés mascarponeszósszal


Arra az elhatározásra jutottunk, hogy több vegetáriánus főételt fogunk fogyasztani. Bár eddig is ettünk húsmentes ételeket, de legtöbbször olyan kézenfekvőnek/egyszerűnek találtam a recepteket, hogy nem is kerültek fel ide. De mivel most tudatosan több vega fogást fogok készíteni, ezért még változatosabbak lesznek, és megígérhetem, hogy több fog belőlük megjelenni itt a blogon is.

A húsos és a halas ételek nem fognak eltűnni, továbbra is főzni fogok ilyeneket, csak valamivel kevesebbszer. Húsokat hosszú ideje már amúgy sem húsboltokból szerzem be, hiszen vannak saját szárnyasaink, a másfajta és kifogástalan minőségi húsokra pedig már megvannak a megbízható - és megfelelő árú! - beszerzési forrásaim. Vagyis a húsok, amik az asztalunkra kerülnek, nem szalaggyártmányok: nem zsúfolt tömegtenyészetből, rövid idő alatt gyorsan felhizlalva, hanem szabad tartásból, megfelelő körülmények közül származó állatok.
A halaknak már nehezebb a beszerzése, de nem lehetetlen.

Kezdésképpen ezt a szép pöttyös cannellonit sütöttem, és szerencsére éppen olyan lett, amilyennek elképzeltem. A sütőtök és a fekete lencse jól passzolnak egymáshoz. Azért pak-choy-szárak kerültek bele, mert az akadt éppen a kezem ügyébe, de bármilyen zöld leveles zöldség mehet bele. Szerintem mind a szín-, mind az ízhatás miatt kell a narancssárgához és a feketéhez egy kis zöld is. Egyetértetek?


Hozzávalók

200 g Beluga fekete lencse enyhén sós vízben megfőzve, lecsepegtetve (kb. 475 g lesz belőle) vagy hagyományos lencse
500 g mascarpone vagy lecsepegtetett tejföl/joghurt némi tejszínnel keverve
3 db (158 g) tojás
1 kk őrölt fekete kömény
1-2 ek finomra aprított currynövény levélkéi  (vagy kakukkfű)
kevés tengeri só

kb. 1 kg sült sütőtök húsa a héjáról leemelve és lecsepegtetve - én találomra sütöttem néhány szeletet, kis sóval és tört fehér borssal, amiből ennyit használtam fel az ételhez
2 egész fej fokhagyma héjában a sütőtökkel együtt szárazon sütve
kb. 215 g blansítozott zöld színű zöldség (nálam pak-choy feldarabolt szárai voltak, de jó a levele, mángold, spenót, vagy ami kézenfekvő)
500 g ricotta (vagy hagyományos túró)
tengeri só, őrölt cayenne-bors vagy chili ízlés szerint

reszelt parmezán vagy pecorino romano - opcionális, én nem mindegyikre tettem

cannellonicsövek vagy előfőzött lasagnelapok

Ez a töltelékmennyiség nekem 40 db cannellonicső megtöltéséhez volt elegendő, a szósz viszont csak 33 db-hoz, így javaslom a valamivel kevesebb töltelék, vagy kicsivet több szósz készítését. Akár még egy tojás és 1-2 db főzőtejszín hozzáadásával, így nincs szükség egy újabb doboz mascarponére.


Elkészítés

1 A sült sütőtököt, a héjából kinyomkodott sült fokhagymagerezdeket, a blansírozott zöldséget, és a ricottát keverjük össze egy tálban, ízesítsük egy kis sóval, és cayenne-borssal vagy chilivel.
2 Egy másik keverőtálban egy kézi habverővel keverjük simára a mascarponét a tojásokkal, a currylevélkékkel, fekete köménymagporral, némi sóval és a főtt lencsével.
3 Tetszőleges méretű - és darabszámú - kerámia vagy jénai tál aljára merjünk a lencsés szószból, és fektessünk rá szorosan egymás mellé a ricottás sütőtökpürével megtöltött cannellonicsöveket. Ha nincs otthon, vagy nem tudunk beszerezni, akkor alternatívaként nagyjából előfőzött lasagnelapokat is használhatunk, amelyekbe egyszerűen betekerjük a tölteléket, vagy készíthetünk friss tésztát házilag. Vagy még egyszerűbb megoldás, ha lasagnét állítunk össze, akkor még a lapokat sem kell előfőzni.
A csöveket csak egy sorban rakjuk a tálakba, és a tetejét fedjük be a lencsés szósszal.

Lehet a tetejére egy kevés sajtot - pecorino romano v. parmezán - reszelni, de nem kötelező (itt semmi sem az :) ). Én kipróbáltam így is, úgy is, nem kimondottan kell rá a sajt.


Tipp: Az elkészült cannellonit le is lehet fagyasztani!

2 megjegyzés:

Dankóné R. Magdi írta...

Ez nagyon ínycsiklandó. Nem csak a fotó gyönyörű, hanem a recept is zseniális! :-)

Erika írta...

Eszméletlenül jól hangzik, ki kell próbálnom!