2013-02-03

Indiai sárgarépás-kelkáposztás csicseriborsó-leves fokhagymás naan kenyérrel


Ismét indiai. Most egy laktató zöldséglevest főztem, aminek az ötlete a 2012. téli BBC Eat Well újságból származik, de rátaláltam itt is. Zöldbabom éppen nem volt itthon, de kelkáposzta igen, így azzal helyettesítettem. Semmivel sem lett rosszabb, mintha zöldbabbal készült volna.
A napokban véletlenül ráakadtam fekete sárgarépa- és fekete zöldbabmagokra - amikből persze rögtön be is szereztem - és már el is határoztam, hogy amint lesz belőlük termésem, biztosan elkészítem ezt a levest majd azokkal a színekkel is. Biztosra veszem, hogy érdekes lesz.

A naan kenyér receptjét a nagy indiai szakácskönyvemből vettem, és szigorúan követtem a benne leírtakat. Tökéletes kísérője a levesnek. Szerintem egy jól átgondolt, kifogástalanul összeállított könyv, kiváló receptekkel, nekem nagy kedvencem. Kinek van meg?


Hozzávalók

4-6 adag leveshez
300 g előző este vízbe áztatott csicseriborsó (száraz súlya 220-250 g körül lehet)
kb. 275-300 g sárgarépa kis kockákra vágva
kb. 150 g zöldbab vagy kelkáposzta nagyjából feldarabolva
135 g vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma és 20 g gyömbér aprítógépben finomra aprítva
1-2 ek semleges ízű olaj
kb. 1 l zöldségalaplé vagy víz
tengeri só
1-2 ek garam masala (fűszerkeverék), ami előállítható házilag: koriander, római kömény, pirospaprika, szerecsendió, bors, kardamom, szegfűszeg, édeskömény és babérlevél összeőrlésével, vagy készen beszerezhető

8 db naan kenyérhez  (Lehsuni Naan)
8 g friss élesztő 2 ek kézmeleg vízben feloldva
1 db tojás (50 g), 4 ek tej (32 g), 1 tk nádcukor (4 g) összekeverve
500 g búzaliszt
7 g finom tengeri só
2 ek semleges ízű olaj (pl. földimogyoró-olaj)

kb. 130 g fokhagyma ízlés szerint felaprítva (Aki nem rajong az intenzív fokhagymaízért, tegyen rá kevesebbet, vagy egyszerűen hagyja el.)

Elkészítés

1 A naan kenyérhez keverjük össze a lisztet a sóval, adjuk hozzá a feloldott élesztőt és a tejes-cukros tojást. Gyúrjunk belőle tésztát, fedjük be egy tiszta konyharuhával, és langyos helyen pihentessük 10 percig.
2 Adjuk a tésztához a 2 ek olajat, és gyúrjuk jól össze vele. Jó pár percig kell gyúrni, míg a tészta szép fényes, de nem ragadós lesz. Ismét fedjük be konyharuhával, és kelesszük 2 órán keresztül langyos helyen.
3 A leveshez hevítsünk fel egy kis olajat egy fazékban, és pároljuk meg rajta az aprított vöröshagyma, fokhagyma és gyömbér keverékét. Hintsük meg a garam masalával és keverjük jól össze. Többször megkevergetve hevítsük így együtt még egy percig, majd öntsük hozzá a csicseriborsót, és a sárgarépa felét. Öntsük fel 1 l zöldségalaplével vagy vízzel, ha kell sózzuk meg, és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük a levest. Mikor a csicseriborsó már közepesen puha, akkor adjuk hozzá az aprított sárgarépa másik felét is.
Ezt egy lépésben is meg lehet tenni, de én direkt szerettem volna a sárgarépát két textúrában érezni.
4 Amíg a leves fő, hámozzuk meg a naanhoz szükséges fokhagymákat, és aprítsuk össze.
5 Ha már majdnem megfelelően puha a csicseriborsó a levesben, pürésítsük nagyjából egy botmixerrel. Nem krémlevest készítünk, hanem csak besűrítjük a levest, ezért kb. a fele mennyiséget elég pürésíteni, a többi zöldség maradjon egészben.
Keverjük hozzá a zöldbabot vagy a kelkáposztát és főzzük még nagyjából 8-10 percig. Ellenőrizzük az ízesítést, és ha valamivel hígabbra szeretnénk a levest, akkor öntsünk még hozzá egy kis alaplevet vagy vizet.
6 Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.


A két óra kelesztési idő leteltével osszuk a tésztát 8 egyforma darabra és formázzunk belőlük kis kerek cipókat.Két tenyerünk közt lapítsuk össze mindegyiket, és egyik oldalukkal nyomjuk őket az aprított fokhagymába. Óvatosan húzzuk a cipókat ovális lepényformákra, vigyázva, hogy ne essen le a fokhagymaborítás az egyes kenyerekről. Ha szükségesnek találjuk, végezhetjük ezt a műveletet enykén olajos kézzel vagy egy sodrófa segítségével.


7 Vékonyan kiolajozott tepsiben 15-20 perc alatt süssük készre a naan kenyereket. Attól függően határozzuk meg a sütési időt, hogy mennyire szeretnénk puhára vagy inkább ropogósra készíteni a kenyereket.


Kínáljuk melegen a sárgarépás-kelkáposztás csicseriborsó-leves mellé.

3 megjegyzés:

anna írta...

nekem megvan, en is nagyon nagyon szeretem, mindig izgulok amikor kinyitom
mondjuk ilyen szexis textilzacskom nincs hozza (neked van??), viszont legalabb indiaban vettuk *_*

krinsz írta...

Köszi a receptet!

Selectfood írta...

Anna, de jó, hogy jártál már Indiában! Nálam eddig kimaradt, a könyvet Londonban vettem, és nekem sincs hozzá tasakom. De nem bánkódom miatta, a könyv csúcsszuper!

Krinsz, nagyon szívesen! ;)