2013-02-17

Somlói galuska - másodszorra

versão da receita em português encontra-se aqui

English version is avaliable here



Kezdhetném úgy ezt a bejegyzést, hogy nem is emlékszem, mikor készítettem utoljára somlói galuskát, de ez nem lenne igaz, mert pontosan tudom, hogy majd' 4 éve. Érthető módon mostanra már nagyon ki voltam rá éhezve. A régi fényképet elnézve, tudtam hogy az cserére érett, nem is terveztem új bejegyzést belőle. Aztán mégsem az előző recept szerint készült el ez a mostani somlói galuska. Úgy döntöttem, hogy úgy hagyom az előző receptet ahogy van, de írok egy újat is. Sőt mi több, portugálra és angolra is lefordítom - ezek külön bejegyzésbe kerültek -, hiszen ezzel az előre megfontolt szándékkal választottam annak idején angol nevet a blognak. ;)
Az összehasonlításból kitűnően összehasonlítható az ízlésünk változása a négy év alatt, kevésbé - de mégis eléggé - édes, és az elkészítése is gyakorlatiasabb lett.
Figyelem, ez nem a gyerekbarát verzió! Ha nekik (is) készül, akkor maradjon ki belőle az alkohol.


Hozzávalók
8-10 adaghoz

a háromféle piskótához - sima, diós, kakaós
6 db tojás különválasztva (nálam a fehérjék 190 g a sárgák 110 g súlyúak voltak)
50 g nádcukor
65 g fehér búzaliszt
15 g darált dióbél
1 púpozott ek cukormentes kakaópor

a vaníliakrémhez
7 dl zsírszegény tej
5 db tojássárgája (100 g)
85 g nádcukor
3 rúd vanília (vagy helyette vaníliapaszta, vagy ha van, akkor használjunk egyszerűen házi vaníliás nádcukrot)
20 g liszt vagy kukoricakeményítő

fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja

a csokoládéöntethez

150 g min. 60%-os étcsokoládé
2 ek kakaóvajjal felolvasztva
(Ha nem szeretnénk hogy megszilárduljon az öntet, akkor olvasszunk fel némi cukrot egy kis vízben, és ezt a cukorszirupot keverjük össze az olvasztott csokoládéval. Lehet bele önteni egy kis rumot is.)

továbbá
2 maréknyi mazsola (aki nem szereti, az tehet bele aszalt áfonyát) annyi rumba (Havana Club) áztatva, amennyi ellepi

50 g darált dióbél 
kb. 1 ek cukrozatlan kakaópor

3-4 dl cukormentes tejszín
kb. 1 ek nádcukorpor/porXukor/vagy más édesítő


Elkészítés

1 Áztassuk be a mazsolát annyi rumba, amennyi ellepi.
2 A piskótához verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, utána - egy másik tálban - verjük kifehéredésig a tojássárgákat a nádcukorral. Egy hajlékony spatulával vagy kézi habverővel keverjük el benne csomómentesen a lisztett, majd 3-4 részletben adagoljuk hozzá a kemény tojásfehérjehabot. Óvatosan keverjük, hogy közben ne törjön össze a hab, lehetőleg maradjon légies a krém.
3 Osszuk 3 egyforma részre. Az egyikbe keverjük a darált diót, a másikba kakaóport, a harmadik simán marad.
4 Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, vajazzunk ki vékonyan egy nagyméretű (35×38 cm) tepsit, és béleljük ki sütőpapírral. Öntsük a tepsibe egymás mellé a háromféle krémet, s simítsuk egyenletesre.
A sütő középső fokozatán 20 perc alatt süssük készre.
Ha megsült, tegyük félre hűlni.
5 A vaníliakrémhez melegítsük meg a tejet a reszelt citromhéjjal, és a vaníliarudak kikapart magjaival, illetve magukkal a rudakkal.
Verjük kifehéredésig a tojássárgákat a nádcukorral. Merjünk bele egy fél merőkanálnyi meleg, de nem forró (!) tejet. Ha túlmelegítettük volna a tejet, akkor tegyük félre hűlni egy kicsit. Keverjük el benne csomómentesen a lisztet is.
Öntsük a tojásos krémet a többi tejhez, tegyük vissza a tűzre és közepes hőfokon sűrű kevergetés mellett sűrírsük be. Nem kell, hogy megálljon benne a kanál, de túl híg állapotú se legyen. Ha elkészült, vegyük ki belőle a vaníliahéjakat, és tegyük félre hűlni.
6 A piskótalapokat az ízesítéseik szerint osszuk el 3 egyforma részre. Fektessük az egyik lapot egy akkora jénai tálba, amekkorát éppen ki lehet bélelni az egyes lapokkal (nálam 21×21 cm-es). Locsoljuk meg a mazsola áztatásához használt rum felével az első piskótát, kenjük rá a vaníliakrémet, szórjuk rá a mazsola felét, végül egy maréknyi darált diót is. Fedjük be a második piskótalappal, és ismételjük meg az előző tölteléket; rum, vaníliakrém, mazsola, dió. Takarjuk be a 3. piskótalappal, amit locsoljunk meg egy kis rummal. Nem kell eláztatni. :)  Hintsük meg a tetejét kakaóporral.
Fedjük be egy frissentartó fóliával, és tegyük a hűtőbe néhány órára, de még jobb ha legalább egy éjszakán át pihentetjük.
7 Amennyiben csak csokoládét és kakaóvajat használunk a csokiöntethez, úgy legjobb, ha közvetlenül a fogyasztás előtt olvasszuk fel mikróban vagy vízgőz fölött. Ha a cukormázas verziót használjuk, mint itt, akkor azt előre el lehet készíteni.
8 Verjük kemény habbá a tejszínt egy-két evőkanálnyi porXukorral vagy más édesítővel.
9 Fogyasztáshoz két evőkanál segítségével szaggassunk galuskákat a rakott piskótából, szedjük őket induviduál tálkákba, öntsünk mindegyikre csokoládéöntetet, és osszuk el rajta a tejszínhabot.

Ízlés szerint tovább díszíthető kakaóbabtörettel vagy kakaóporral.

5 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon finom lehetett!
Jó részletesen leírtad, ezzel lesz akit elijesztesz tőle, és lesz, aki áldani fog, hogy végre egy recept lépésről lépésre, hogy kell igazi somlóit készíteni!

Selectfood írta...

Köszönöm szépen, marisz57, valóban nagyon jól sikerült!
Remélem, hogy nem ijesztek el senkit, így részletesen leírni tovább tartott, mint elkészíteni. (a hűtési időt nem számoltam bele) :)

King-Protea írta...

Nagyon örülök, ennek a jó kis receptnek, engem bátorított az elkészítéshez, már régóta szerettem volna somlóit házilag készíteni, de azt hittem túl macerás. Nagyon jól sikerült, valószínű húsvétkor bevetem a családnak is!:-)
Egyedül a cukorszirupos csokiöntet riasztó egy kissé, nem lesz az túl édes a sok cukortól? (Én az olvasztott csokis verziót készítettem, csak egy kis tejjel hígitottam)

Selectfood írta...

Kedves King-Protea!

Köszönöm szépen a visszajelzésed, igazán jó tudni, hogy sikerült jól átadnom a receptet.

Jó ötlet a tejes higítás! ;) A cukorszirupos verzió nálam sem nyerő, de kellett egy alternatíva; cukor+kakaópor általában mindenkinél van otthon.

Időközben lett egy harmadik ötletem. A legutóbbi chococotortámhoz mézből, kakaóvajból és kakaóporból készítettem csokimázat. Az pont jó lenne a somlói galuskára is, mert nem szilárdul meg olyan gyorsan, és később sem lesz annyira kemény, mint az olvasztott étcsokoládé. Láttad már?
Majd belinkelem ehhez a recepthez is.

King-Protea írta...

Jó ötletnek tűnik ez a mézes máz a somlóira (és a chococo tortát is biztos megsütöm egyszer)!
Bár most húsvétkor sokan leszünk, úgy hogy nincs esélye az olvasztott csokinak még kihűlni se!:-)