2013-04-27

Ízletes sült nyúl zöldfűszeres aszaltparadicsom-raguban, rigatonival


Ez az egyik kedvenc ételtípusom; mindent bele, aztán be vele a sütőbe! Ugyan nem egy tízperces étel, de a vele való tényleges munka körülbelül fél órát vesz igénybe. A többit a sütő elvégzi. Nem kell kevergetni, sem forgatni. Kezdő és haladó (húsevő) konyhatündéreknek is biztosan be fog jönni.

Én egy éppen akkora méretű mázas, fedeles cserépedényben készítettem, amekkorában a felsorolt hozzávalók éppen elfértek. A folyadék csak a húsok háromnegyedéig ért, szándékosan nem öntöttem fel teljesen, hogy jó sűrű szósz kapjak. Szerencsére sikerült is eltalálnom.
Akinek nem lenne ilyen céleszköze, az jénaiban is készítheti, de akkor alufóliával jól le kell fedni a sütőedényt, hogy ne tudjon az étel sütés közben keletkező gőze elillanni.


Hozzávalók
kb. 4-6 adaghoz

1,25 kg konyhakész házinyúl feldarabolva
3 dl fehérbor és/vagy rozé (nálam most fele-fele arányban)
1 dl víz
1 db nagyobb (kb. 130 g) vöröshagyma durvára darabolva
fél fej fokhagyma gerezdjeire szedve, meghámozva
bő 2 maréknyi aszalt paradicsom
narancs- vagy citromhéjas tengeri só
frissen tört fekete és fehér bors
egy maréknyi rozmaring és kakukkfű (én az utóbbiból kétfélét használtam; hagyományosat és citromillatút)
2 db babérlevél

8 db medvehagymalevél (el is hagyható)
frissen reszelt szerecsendió
1/2 biocitrom reszelt héja

rigatoni vagy más tészta al dente-re főzve
frissen reszelt parmezán


Elkészítés

1 Sózzuk és borsozzuk meg a húsokat. Helyezzük egy hőálló tál aljára a hagymák, az aszalt paradicsomok és a zöldfűszerek felét. Fektessük rá a húsokat, majd tegyük köré/rá a többi hagymát, paradicsomot, zöldfűszereket és a babérleveleket. Öntsük fel a borral - vagy borokkal - és a vízzel, fedjük be az edényt és toljuk 200°C-os sütőbe.
2 Süssük nagyjából másfél órán keresztül, vagy míg a hús megpuhul. Félidőben vegyük vissza a hőmérsékletet 175°C-ra.
3 Ha elkészült, egy szűrőlapáttal emeljük ki egy tálra a húsokat, vegyük ki a babérleveleket, és ha fás szárú rozmaringot vagy kakukkfüvet használtunk, akkor azokat is. Hagyjuk kissé hűlni, miközben főzzük meg a tésztát.
4 Csontozzuk ki a húsokat, s szedjük őket kisebb, „villányi” darabokra. Botmixerrel pürésítsük a boros-paradicsomos-hagymás húslevet. Aprítsuk bele a medvehagymát is, ha van kéznél, reszeljünk bele egy kis szerecsendiót és citromhéjat, s ellenőrizzük az ízesítést. Keverjük hozzá a húst.


Tálaláskor hintsük meg reszelt parmezánnal, és kínáljunk mellé friss salátát is. Akár ehető virágokkal feldobva.

5 megjegyzés:

Erdokóstoló írta...

Nagyon jól néz ki. Szeretjük a nyulat mi is, de sütőben még nem készítettem, marhahúst szoktam, de ezt is kipróbálom.

Gabi írta...

Kedves Alíz, kérlek, nézz be hozzánk a Sünis kanál blogra, van ott számodra egy kis meglepi! ;) Üdv: Macskanyelv és Gold

Erika írta...

Hát itt is másodikként, de küldenék azért egy virtuális virágcsokrot az eszményien finom ételekért!:))

Selectfood írta...

Köszönöm szépen, kedves Erdőkóstoló, és elnézést a kései reagálásért! Netán elkészítetted már?
Én éti csigával tegnapelőtt kipróbáltam, a férjemnek nagyon ízlik. ;)

Kedves Macskanyelv és Erika! Köszönöm szépen mindkettőtöknek! Virágcsokor bármikor jöhet, akár virtuálisan is. :D Jólesik, hogy gondoltatok rám még így is, hogy az utóbbi időben kevesebb időm jut a blogolásra.

A Sünis kanál blogon a díj óta vannak fejlemények: http://suniskanal.blogspot.hu/2013/05/fo-az-egeszseg-tojasfasirt-es.html ;)

Erika! A tőleg kapott díjjal is ki fogom ám egészíteni a bejegyzésemet; http://selectfood.blogspot.hu/2011/02/dijeso-uj-mozgalom-es-zabos-mezes.html#.UZOCwLv-nIU

Erdokóstoló írta...

Szia Aliz, mostanában nem készítettem sajnos. Kaptam egy díjat és bár nagyon késve, de ha elfogadod Neked is küldöm tovább: http://erdokostolo.blogspot.hu/2013/05/koszonet-blogdijert-es-adom-is-tovabb.html