2009-03-23

Feijoada da Lídia/Portugál babtál Lídia módra




Hozzávalók

70 dkg csirkecomb
1,30 kg sertéscomb
3 db vöröshagyma
6gerezd fokhagyma
1-2 db babérlevél
petrezslyem
6 db közepes sárgarépa
3 db paradicsom
2 dl házi paradicsomlé
1 kg bab
10 dkg kolbász
1 közepes kelkáposzta
1 kaliforniai piros paprika
tengeri só, bors
chili
2 ek mangalicazsír
víz


Elkészítés

1. Enyhén sós vízben felteszem főni a babot. (gyorsabban elkészül ha előző este vízbe áztatom)
2. A meghámozott hagymát, fokhagymát apróra darálom, a sárgarépát meghámozom és karikákra vágom, a paradicsomot, paprikát feldarabolom, kolbászt is karikákra vágom, petrezselymet felaprítom.
Egy másik (elég nagy) edényben felforrósítom a zsírt, megfonnyasztom rajta a hagymát, fokhagymát, majd beleteszek minden hozzávalót a csirkecombok, a káposzta, a répa és paprika 1/3-ad része kivételével. Felöntöm vízzel, felforralom, majd közepes tűzön főzöm. 20 perc múlva beleteszem az edénybe a csirkecombokat is.
3. Ha megfőtt a bab, kétfelé osztom és az egyik részt botmixerrel átpaszírozom.
4. Mikor már a húsok és a répa majdnem megfőttek, hozzáadom a leveleire szedett kelkáposztát, a maradék répát, paprikát is. Ekkor beleteszem az egész és a pürésített babot is. Tovább főzöm mindaddig amíg minden kellőképpen megpuhul.

Párolt fehér rizzsel tálalom.


Megjegyzés: Ez egy elég nagy adag, a kész étel lefagyasztásra is alkalmas.
A készítés másnapján, miután az ízek összeérnek még finomabb lesz a feijoada mint frissen.
Mikor sietve kell főznöm, a babot előre meg szoktam főzni, a káposztát pedig gőz fölött megpárolni.  

Nincsenek megjegyzések: