Krémek házilag


Testápoló habkrém
200 ml-es tégelyhez

Hozzávalók és elkészítés

30 g kakaóvajat vízgőz fölött olvasszunk fel egy darabka, kb. 2 g méhviasszal, majd vegyük le a gőz fölül és tegyük félre hűlni egy picit.
Közben egy magasfalú tálban - én legszívesebben üvegtálat használok - mérjünk ki 30 g sheavajat, 30 g kókuszzsírt és 30 g olívaolajat. A zsírokat vágjuk vagy egy villával törjök kisebb darabokra. Öntsük hozzá a méhviaszos kakaóvajat, és egy egykaros gépi habverővel, a legkisebb fokozaton keverjük teljesen simára, darabkamentesre. Ha valamilyen illóolajjal kívánjuk illatosítani, akkor most tegyük bele pár cseppet. Nekem 3-4 csepp levendulaolajjal nagyon „ízlett”.
A krém ki fog fehéredni, és könnyed habos állagú lesz. Minél tovább keverjük, annál fehérebb lesz.
Tegyük hűtőbe - vagy télen pár percre a szabadba - hogy szilárduljon. Ha már a tál szélén elkezd dermedni a krém, akkor keverjük jól át még egyszer 3-4 percen keresztül, majd töltsük tégelybe és hűtsük kb. fél órán keresztül, vagy ameddig eléri a kívánt állagot.

Tároljuk szobahőmérsékleten - de ne túl melegben. A tapasztalatom azt mutatja, hogy több, mint másfél hónapig biztosan eláll tartósító nélkül is, de aki biztos(abb)ra szeretne menni, tegyen bele E-Vitamin kapszulát, ugyanabban a fázisban, mint az illóolajat.

Fontos tudni, hogy ez a természetes testápoló, nem szívódik be azonnal a bőrbe, és zsíros foltot is hagyhat maga után a ruhán. Otthonról való elindulás előtt nem ajánlott az alkalmazása, inkább az esti fürdés után, vagy bármelyik napszakban, ha tudunk elég időt hagyni a felszívódásra.Akácmézes arckém száraz bőrre / mézes ajakápoló
100 ml-es tégelyhez

Vízgőz fölött olvasszunk fel 20 g sheavajat, 10 g kakaóvajat, 12 g olívaolajat, 12 g kókuszzsírt és 10 g darabokra tört méhviaszt. Vegyük le a gőzről és oldjunk fel benne 10 g akácmézet / vagy más mézet, és 2 g kukoricakeményítőt.
Az olvasztott zsiradékot tartalmazó edényt merítsük egy jéghideg vízzel teli másik edénybe - természetesen úgy, hogy ne érintkezzen a vízzel a zsíradék - és egy egykaros gépi habverő legalacsonyabb fokozatán hűtés közben kevergessük, mígnem eléri a kívánt állagot. Ha az elvártnál gyorsabban szilárdulna, akkor érdemes rövid időre újra gőz fölé tenni.
Töltsük tégelybe és tegyük egy fél órára hűtőbe, majd tároljuk ezt is szobahőmérsékleten. 50 napig (én ennyi ideje készítettem) biztosan eláll, nagyon-nagyon kényeztető a száraz arcbőrre, de azonnal ez a krém sem szívődik be a bőrbe, kell neki némi idő, ezért az otthonról való indulás előtt nem ajánlom a használatát.

Ajakápolóként viszont igen, ajánlott a használata bármely napszakban, nagyon kellemes ápoló.

Az arckrém állaga idővel változni, szilárdulni fog, de továbbra is könnyedén kenhető marad.
Első alkalommal talán érdemes fele adagot készíteni, és kipróbálni, kitapasztalni hogy beválik-e.


Tipp: Sheavajat én már többször, több helyről beszereztem, de nem mindig voltam megelégedve velük. Tégelyben véve nekem nem is vált be, csakis tömbben, azt pedig kifogástalam minőségben az Ökokuckóból sikerült beszereznem.

Sok-sok házi készítésű krém, tippek, praktikák, alapanyag-leírások, környezetkímélő tisztítószerek találhatóak Lukréciánál. Akit mélyebben érdekel a téma, nézzen be hozzá is!

A Házi kozmetikumok – Vigyázat! című cikk elolvasása mindenkinek ajánlott, aki elsőre vág bele a házi kozmetikumkészítésbe, hiszen nem vagyunk egyformák, csakúgy, mint az étkezésben, a bőrre vitt anyagok közt is lehet allergizáló hatású.

Nincsenek megjegyzések: