2009-03-25

Somlói galuska



Hozzávalók
a 3 lap (sima, diós, kakaós) piskótához

Sima piskótához: 2 egész tojás, 2 ek liszt, 2 ek nádcukor
Diós piskótához: 2 tojás, 2 ek nádcukor, 2 ek liszt, 1 ek darált dió
Kakaós piskótához: 2 tojás, 2 ek nádcukor, 2 ek liszt, 1 ek kakaó

a vaníliakrémhez
5 dl tej
4 tojássárgája
15 dkg nádcukor
8 dkg liszt
1/2 rúd vanília
citromhéj

sziruphoz
2,5 dl víz
20 dkg nádcukor
1 dl rum

a töltelékhez:
8 dkg dióbél
8 dkg mazsola
1-1,5 dl rum
1 ek kakaópor

a csokoládéöntethez:
15 dkg min. 50%-os étcsokoládé
25 dkg nádcukor
1,5 dl víz
1 dl rum

a habhoz:
2-3 dl tejszín


Elkészítés

A diót ledarálom, a mazsolát rumba áztatom.

A 6 tojásból elkészítem a piskótát, 3 részre osztom, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót teszem, a harmadik részt pedig simán hagyom. Megsütöm a lapokat.

A vaníliakrémhez szükséges tejet felforralom egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyom langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat habosra keverem a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett beleszűröm a tejet. Ezután lassan megmelegítem újra (lehet gőzfürdőben is),változatlan kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor félre teszem, és hagyom teljesen kihűlni.

A szirup elkészítéséhez a vizet felforralom, feloldom benne a cukrot, majd leveszem a tűzről, s ha már langyosra hűlt, belekeverem a rumot is.

A csokoládéöntethez a csokoládét darabokra töröm, a vízbe teszem , hozzáadom a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve simára keverem, aztán hagyom kihűlni.

Ha minden hozzávaló elkészült, az egyik piskótalapot egy tálba teszem, meglocsolom sziruppal, rákenem a vaníliakrém felét, megszórom dióval és mazsolával, majd jöhet rá a második lap. Erre is szirup,krém,dió, mazsola kerül, majd a 3. piskótalapot a maradék sziruppal meglocsolom és meghintem kakaóporral.

Alufóliával letakarom és néhány órára hűtőbe teszem.

Tálaláskor galuskákat szaggatok a piskótatortából, meglocsolom hideg csokiöntettel és (felvert) tejszínhabbal díszítem.

Nincsenek megjegyzések: