2010-05-27

Tejszínes-zöldséges tőkehal

Láthatóan ez egy elég nagy adag, én a tőkehal mennyiségéhez képest szemmértékre készítettem, de közben szorgalmasan méricskéltem a recepthez. Nagyjából 8 személyre való adag.
Én 2 adagot lefagyasztottam belőle.


Hozzávalók

1,1 kg tőkehal (mint mindig, most is sóban szárított-kiáztatott tőkehalat használtam, ami 1,8 kg-ból kiszálkázva lett 1,1 kg) Lehet készíteni már eleve kiszálkázott tőkehalfiléből is.
1,5 kg újburgonya
500 g brokkoli
kb. 250 g sárgarépa
besamelmártás, amit 120 g vajon 145 g liszttel, 1 l tejjel és 2 dl, a hal főzéséből visszamaradt léből állítottam elő
2 dl főzőtejszín
1 db egész (100g-os) citrom kifacsart leve
friss kakukkfű
(tengeri só)
fehér bors
szerecsendió
mozzarella vagy parmezán a tetejére
Elvileg 125 g újhagyma és 4 gerezd fokhagyma is került volna bele, de csak akkor vettem észre, hogy kimaradt, mikor már sült az étel. Nem okozott gondot, így is nagy sikere volt.


Elkészítés

1 Alapos mosás után daraboljuk fel kis kockákra a burgonyát, tegyük egy tepsibe, hintsük meg egy kis sóval, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és bőségesen szórjuk meg friss kakukkfűvel. 15-20 percre toljuk kb. 190°-os  sütőbe, míg megpuhul. Nem baj ha csak félig-meddig, mert később még vissza fog kerülni a sütőbe.
2 A tőkehalat főzzük elő, ha kihűlt akkor szálkázzuk ki.
3 A sárgarépát is kockázzuk fel apróra, a brokkolit is daraboljuk fel. (A szárával együtt természetesen.)
Vízgőz fölött pároljuk meg annyira, hogy még ropogós maradjon.
4 Készítsük el a besamelmártást, amit a végén a citromlével, fehér borssal, szerecsendióval, sóval ízesítsünk. Keverjük hozzá a tejszínt is.
5 Végül minden hozzávalót alaposan elkeverve öntsük egy jénaiba vagy cserépedénybe, tegyük rá a mozzarellát vagy reszeljünk parmezánt a tetejére. Ha szükséges, akkor finomítsunk még a fűszerezésen.
6 Toljuk forró sütőbe (kb.230°-on) annyi időre míg megpirul a teteje.


Megjegyzés: Sok szép fotót is készítettem hozzá, mind a főzés közben, mind a végeredményről, de valami rejtélyes oknál fogva sajnos eltűntek a gépről. :-( 
Majd legközelebb pótlom.

Nincsenek megjegyzések: