2011-12-19

Portugál sütőtökös kenyérkék (Broinhas de abóbora-menina) - a recept


Broinhas da abóbora-menina vagy Broinhas de Natal.
Portugáliában az adventi időszak nélkülözhetetlen eleme, és karácsonykor sem hiányozhat az asztalról. Én sem csak karácsonyra ajánlom, hanem a sütőtökszezon alatti bármikor készítsük el ezeket az édes kis kenyérkéket. Napokig puha marad, és ha nagyobb adagot készítünk, le is tudunk belőle fagyasztani, sütőben vagy mikróban kiolvasztva bármikor jól jöhet. 

Nincs sok munka ezekkel a helyes kis kenyérkékkel, inkább csak türelem kell a sütőtök megsütéséhez és a tészta keléséhez, de addig lehet találni más elfoglaltságot is.
A lényeg, hogy kevesebb lisztkeverék kerüljön bele, mint sütőtök, ne legyen túlzottan leveses, és jó sok gyümölcs legyen belesütve. Bármilyen sütőtökből elkészíthető, de a legszebb sárga színt a hokkaidótól kapja.

Desszertként önmagában is finom, de egy kenhető juh- vagy kecskesajttal, portói vagy tokaji desszertborral társítva még finomabb tud lenni.


Elkészítési idő
sütőtök sütése 40 perc
tészta összeállítása, formázás 15 perc
kelesztés 1 óra
kenyérkék sütése 30 perc


Hozzávalók
2 tepsire való adag, kb. 38 db kenyérke lesz ebből a mennyiségből

1,2 kg sütőtök nálam most hokkaido, más néven japán tök. A pézsmatök is jó választás lehet, és nem is kell kifacsarni. (sütés után a tökhús a héjról leválasztva 865 g, kifacsarás után 525 g)
200 g kukoricaliszt
200 g sima BL 55-ös búzaliszt
1 ek őrölt fahéj
20 g puha vaj
kis csipet tengeri só
25 ml portói bor, vagy marsala
löttyintésnyi whiskey vagy törkölypálinka
80 g méz (nálam repceméz)
1 db tojás (45 g)
25 g friss élesztő 35 g meleg tejben feloldva
200 g aszalt gyümölcs (mazsola, füge, datolya), nagyobbak feldarabolva
165 g olajos magvak (fenyőmag, dió, mandula) a fenyőmag kivételével durvára aprítva


Elkészítés

1 A sütőtököt megtisztítás után feldaraboljuk, kimagozzuk és megsütjük. Hagyjuk kissé hűlni, majd leemeljük a tökhúst a héjáról, egy tiszta konyharuhába tesszük és kifacsarjuk a levét. (én 2,5 dl levet facsartam ki belőle, és 525 g súlyú sütőtök maradt a felhasználásra)
2 Az élesztőt feloldjuk a meleg tejben.
3 Egy nagyobb keverőtálba tesszük a sütőtökpürét, hozzáadjuk a vajat, mézet, tojást, csipet sót, a kiválasztott alkoholos italokat, és jól összekeverjük. A liszteket és a fahéjat is összekeverjük.
Elkezdjük apránként adagolni a lisztet a sütőtökpéphez, közben az élesztőt is masszába dolgozzuk.
Ezt a tésztát nem nagyon kell gyúrni, inkább keverni. Lágy, kézre ragadós tészta lesz belőle. Legvégül keverjük a masszához az aszalt gyümölcsöket és a magvakat.
4 Konyharuhával lefedve langyos helyen egy órán keresztül kelesztjük.
5 Egy nagy tepsit leterítünk alufóliával, és közepesen vastagon meghintjük liszttel. Lisztes kézzel ovális formájú, maroknyi méretű kenyérkéket készítünk a tésztából, majd 200 C°-on, a sütő középső rácsán 30 perc alatt megsütjük úgy, hogy a sütőben a tepsi feletti fokozatra tesszük a sütőrácsot, arra pedig alufóliát fektetünk, hogy megóvjuk a kenyérkéket a megégéstől.


Tipp: Az olajos magvakat és az aszalt gyümölcsöket kedvünkre variálhatjuk, készíthetjük csak 2-3 féle gyümölccsel is. Aki szereti, tehet bele kandírozott gyümölcsöket is.
Méz helyett tehetünk bele egyéb édesítőt; fruktózt, nádcukrot vagy nyírfacukrot is, a mennyiségét tekintve kötetlen, ízléstől és a sütőtök édességétől függően.

Korábban már említettem, hogy ez a receptem megjelent a Stahl.hu-n is.

Nincsenek megjegyzések: