2012-06-19

Sonkás krémsajtfánkocskák málnás paradicsomlekvárral - Enrique Sánchez nyomán


Emlékeztek még az éti csigás receptemre? A II. Andalúz receptversenyen bekerültem vele a legjobb 13 közé, így részt vehettem a jún. 9-én megrendezésre került főzőkurzuson, amit a népszerű andalúz séf, Enrique Sánchez vezetett.

A kurzus a budapesti Gastropolis főzőiskolában került megrendezésre, ahol természetesen a receptversenyt rendező Extenda képviselői is jelen voltak. Az esemény remek hangulatban telt, jó volt megismerni néhány virtuálisan már ismert, vagy éppen addig még ismeretlen embert.
A jó alaphangulatért nem kis mértékben Enrique és David volt a felelős. Enrique Sánchez egyébként az egyik népszerű andalúz főzőműsort, a Cometelo-t vezeti, és további érdekesség róla, hogy az orvosi pályát hagyta ott a főzési szenvedélye kedvéért. David volt a segítője a kurzuson.

Enrique Sánchez

A recept, amit hoztam, eredetileg Sajtos és kolbászos fánkocskák paradicsomkompóttal néven szerepel, és az Extenda közösségi oldalán már meg is található az eredetije. Én ezt a hétvégén készítettem el, és most az általam felhasznált pontos mennyiségekkel adom itt meg.
Örülök, hogy kipróbáltuk a málnás paradicsomlekvárt, mert nekem valószínűleg eszembe nem jutott volna párosítani ezt a két gyümölcsöt. :)


Sonkás krémsajtfánkocskák rozmaringos málnás paradicsomlekvárral

Hozzávalók
16-18 db fánkocskához

85 g sima búzaliszt
1 kk (1 g) porélesztő
kevés tengeri só, frissen őrölt fekete bors és őrölt kömény
1 dl víz (az eredeti recept szerint annyi, amennyivel megfelelő állagú lesz a tészta)
1 db kisebb tojás (48 g)
100 g sonka vagy kolbász (chorizo) apró kockákra vágva
250 g nem folyós álagú krémsajt, pl. Philaderphia
friss petrezselyem finomra aprítva

3 db érett paradicsom (300 g)
75 g málna
1 db citrom
2 ek nádcukor (15 g)
1 kisebb rozmaringág

olívaolaj a sütéshez


Elkészítés

1 A masszához keverjük össze a lisztet a fűszerekkel és a porélesztővel. Öntsük hozzá a vizet és adjuk hozzá a tojást, majd kézi habverővel keverjük jól össze, csomómentesre.
Tegyük félre 15 percig szobahőmérsékleten.
2 Készítsük el a lekvárt: a paradicsomokat forrázzuk le, hagyjuk állni fél percig a forró vízben, majd szedjük át őket jéghideg vízbe. Húzzuk le a héjukat - kézzel is könnyen megy - és aprítsuk fel mindegyiket apró kockákra.
Egy kisméretű lábosban tegyük fel főni a cukorral és a rozmaringgal, 15 percen át, közepes-magas hőfokon. Ha már pépes a paradicsom és be is sűrűsődött egy kicsit, akkor húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a málnát, és ízlés szerint facsarjunk bele citromlevet. Én egy egész kis citrom levét beletettem.
3 Keverjük össze a krémsajtot a sonka- vagy kolbászkockákkal és egy jó maréknyi petrezselyemmel.
Egy serpenyőben hevítsünk fel olívaolajat. Két evőkanál segítségével formázzuk meg a fánkocskákat az ízesített krémsajtból, mártsuk bele a tojásos masszába, és süssük őket aranybarnára.
Ha netán kiszakadnának a fánkocskák, akkor túl híg lett a massza, de ez ellensúlyozható egy kis liszt hozzáadásával.
A kisült fánkokat szedjük papírtörlőre, és itassuk le róluk a felesleges zsiradékot.

Egy-egy evőkanálnyi lekvárral a tetejükön tálaljuk a fánkocskákat. 

Csoportkép a főzőkurzusról

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Én is elkészítettem már itthon. Isteni finom ajánlom mindenkinek.