2009-06-13

Sütőtökleves húsgolyóval



Hozzávalók a leveshez

1db közepes sült sütőtök vagy 1,5 l házi sütőtökpüré
1 l víz
1-2 dl főzőtejszín - ízlés szerint
1 db lilahagyma
8 db zsályalevél
cayenne-i bors
tengeri só
olívaolaj
3 gerezd fokhagyma

hozzávalók a húsgolyókhoz
20 dkg darált csirke vagy pulykamell
fél zsemle
8 ek tej
5 dkg füstölt sajt
tengeri só
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb tojás
(bors)


Elkészítés

1 A leveshez a zsályát apróra vágjuk, a lilahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a lilahagymát összedaráljuk.
A lilahagymát mérsékelt tűzön kevergetve megpároljuk az olívaolajon kb. 5 perc alatt, aztán hozzávegyítjük fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, és az egészet máris lehúzzuk a tűzről: hozzáadjuk a zsályát, a cayenne-i borsot, a sütőtökpürét, vizet. A sütőtökös levest ezután erős lángon kevergetve felforraljuk, majd mérsékelt tűzön 10 perc alatt, néha megkeverve, megfőzzük.
2 Ezalatt összedobjuk a húsgolyókat. A zsemlét pici darabokra tépkedjük, ráöntjük a tejet, aztán a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, finomra zúzzuk, majd a füstölt sajtot megreszeljük, és a tojást villával enyhén habosra verjük. Ezután ezeket mind beletesszük egy nagy tálba, megsózzuk, (ha szeretjük a csípőset akkor meg is borsozhatjuk), és összedolgozzuk a darált szárnyashússal.
3 Visszatérünk a leveshez. Újra erősre csavarjuk alatta a lángot, felforraljuk, golyókat formálunk a húsos keverékből, a levesbe dobáljuk, kifőzzük, majd beleöntjük a tejszínt a levesbe újra összeforraljuk és már el is készültünk az ízletes levesünkkel.

Tipp: Házi sütőtökpüré helyett üveges bébiételt is használhatunk (kb 4 üveggel), de ekkor a víz mennyiségét csökkentsük.
A tejszín el is hagyható, ám olyankor csökkentsük a víz mennyisegét. Egészségesebb és nélküle is finom.

Nincsenek megjegyzések: