2010-03-20

Bolo de bolacha de chocolate - Csokoládés keksztorta


A gyorsan összerakható sütés nélküli, de nem éppen diétás édességek közé sorolható desszert. Bár mint oly sok más ételnek, ennek is a mértékletes fogyasztása ajánlott.

Ez volt az egyik kedvenc portugál édességem korábban, de már évek óta nem ettem és nem szerettem volna, ha feledésbe merül.  Ez a csokoládés, ez egy változata az "igazi" bolo de bolacha-nak ami cukrozott vajkrémet és kávét tartalmaz, de erről majd máskor írok.
Bolacha Maria-ból készül eredetileg, ami a  mi háztartási kekszünkkel megegyező kategória, talán ennél valamivel édesebb, kicsit puhább, vanília aromájú és a formáját tekintve kör alakú.

Hozzávalók:
-750g háztartási keksz egészben +10db ledarálva
(6x5 kocka alappal 6 kocka magas sütit raktam belőle)
-100g pirított őrölt mogyoró
-100g vaj
-200g min.50%-os étcsokoládé
-340g (1doboz) sűrített tej
-4db tojássárgája
-1 zacskó vaníliás cukor vagy 1ek   nádcukor
-meleg kakaó a mártogatáshoz

Elkészítés:
1. Vizgőz fölött olvasszuk fel a vajat a csokoládéval, keverjük el benne egyenletesen a sűrített tejet.
2. A tojássárgákat verjük habosra a vaníliás cukorral. A mogyorót pirítsuk meg. (lehet mikróban is)
3. Továbbra is vízgőz fölött  keverjük össze a vajas csokoládét és a tojássárga habot. Csak majdnem forraljuk össze, de ne hagyjuk, hogy a tojás kicsapódjon.
4. Szórjuk a darált keksz egyik felét egy tányérra/tálcára/kapcsos formába. Az egész kekszeket áztassuk egy ideig a kakaóban, hogy megszívja magát, majd rakosgassuk le az alapot szorosan egymás mellé, akkora méretűre és olyan formára amilyenre szeretnénk. (nálam most 6x5db-os alappal 6 kocka magas lett).
5. Kenjük meg egy adag krémmel, hintsük meg mogyoróval, fektessük rá a következő réteget és folytassuk addíg amíg elfogynak a hozzávalók. Legfelülre krém kerül, darált keksszel megszórva.
6. Tegyük hűtőbe tálalásig. Legjobb, ha a fogyasztás előtti napon készítjük, így a keksz megpuhul és a csokoládés krém beivódik.

Megjegyzés: Valamivel szárazabbra sikerült mint amilyenre szerettem volna, de ez valószínűleg a kekszek másságának betudható. Mindenesetre legközelebb a kekszeket hosszabb ideig áztatom majd és/vagy csökkentek a mennyiségén vagy növelem a krém mennyiségét.
Érdemes kapcsos kocka vagy kerek formába építeni a tortát, hogy ne tudjon nagyon szétfolyni, így vastagabban is tudjuk kenni a krémet. A keretet megszilárdulás után vegyük le róla, és ha van kedvünk akkor még az oldalát is bevonhatjuk csokikrémmel.

Tipp: A mogyorót akár el is hagyhatjuk és kakaó helyett kávéba is mártogathatjuk a kekszeket.

Update! Időközben rájöttem, hogy a mi Albert kekszünk hasonlít legjobban a bolacha Maria-hoz. Inkább abból ajánlom az elkészítését.

Nincsenek megjegyzések: