2010-03-18

Erdeigyümölcs-mártás


Választásunk szerinti erdei gyümölcs, vagy erdeigyümölcs-keverék 3/4-ed részét ízlés szerint mézzel vagy egy kevés nádcukorral annyi idő alatt összeforraljuk míg a gyümölcs kezd szétmállani, majd átpaszírozzuk, végül a maradék gyümölccsel pár percig még tovább főzzük, de ezúttal már csak annyira, hogy még egészben maradjanak. Ha sokalljuk a magokat, akkor nyugodtan passzírozzuk át egy szűrőn.

Egy kis vörösborral is felöntjetjük és attól függően, hogy mihez (vadhús, szárnyas, desszert) készül, például fahéjjal, szegfűszeggel is ízesíthetjük. Ha sűrűbbre szeretnénk, akkor főzzük tovább, amíg a levét elfővi, esetleg agar-agarral vagy étkezési keményítővel is be lehet sűríteni. Olyankor néhány szemet a gyümölcsből csak a végén tegyünk a szószhoz, hogy látványosabb legyen a tálalásnál.

Én ősszel szoktam kökényt szedni, amikor a dér már megcsípi, amit aztán cukorral felfőzök, a magok miatt átpasszírozok, majd kicsi befőttesüvegekbe adagolom és fejtetőre állítva (vákumot képezve), meleg dunsztban hagyom kihűlni. Tartósítószer nélkül hónapokig (de nálam már kitartott 1 évnél tovább is) eláll és például a vadhúsokkal kombinál nagyon jól.

Nincsenek megjegyzések: