2010-08-21

Matchás sajttorta fehércsokoládé-mousse-szal, szilvapürével


Ezt a sajttortát már egy hete készítettem Ildikó születésnapjára, a második pedig tegnap készült és már el is fogyott.
Valami cheesecake-szerűség volt tervben, ami nem túlzottan édes, van benne valamelyik éppen termő gyümölcsünkből, mascarponéval kombinálva, talán kekszalapon... és fehércsokival bolondítva. Először felolvasztva gondoltam a krémbe keverni, de amikor a Taste spotting-on megláttam ezt a képet, akkor már teljesen megvolt, hogy milyen is lesz az Ildikó-torta. :-)

Meg kell említenem, hogy fél órás sütés után elment az áram, és vissza sem jött egyhamar. A tortát a sütőben hagytam, és szerencsére tökéletes lett az állaga.


Hozzávalók:
egy 26 vagy 28cm átérőjű kapcsos tortaformához

200 + 50 g darált keksz  /pl. teljes kiőrlésű zabpehelyből
45 g olvasztott vaj
25 g méz (1 evőkanál)
Az itt leírtak szerint is készülhet a keksz.
50-55 g rizsliszt
10 g matcha (zöldtea-por)
50 g de max. 75 g nádcukor
4 db tojás
450 g 20%-os tejföl lecsepegtetve
500 g mascarpone
10 db kimagozott, feldarabolt szilva

125 g fehér csokoládé
2 db tojásfehérje
3 evőkanál zsíros főzőtejszín

100g (vagy ízlés szerint) érett szilva kimagozva



Elkészítés:

1 A kekszet aprítógépben aprítsuk fel, keverjük hozzá a mézet és az olvasztott vajat. Ha nagyon száraz maradna, akkor tegyünk hozzá 1-2 el hideg vizet. Így sem fog gombóccá összeállni, de nem baj, sülés után ez észre sem vehető.
Egy vékonyan kivajazott kapcsos tortaforma aljába egyenletesen nyomkodjuk a morzsás keveréket, majd tegyük 8-10 percre 200°-os sütőbe.
Ha megsült, vegyük ki a sütőből, s tegyük félre.

2 A lisztet keverjük össze a matchával. A mascarponét és a lecsepegtetett tejfölt keverjük ki a cukorral. Tehetjük ezt géppel is, de kézi habverővel jó kis izomgyakorlat kerekedik belőle. :)
Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, mindegyik után alaposan felverve a krémet. Végül  adagoljuk hozzá a matchás lisztet és keverjük csomómentesre.

3 A szilvákat forgassuk kekszdarába és óvatosan forgassuk bele a krémbe. Öntsük rá az egészet a kekszalapra, majd toljuk 190°-os sütőbe 35 percre. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk benne kihűlni a tortát .
(Ehhez a tervezett fogyasztás előestéjén kell megsüssük a sütit.)
Ha kihűlt, tároljuk hűtőben.

4 A mousse-hoz vízgőz fölött olvasszuk fel a csokoládét, majd keverjük hozzá a sűrű tejszínt.
A fehérjéket verjük kemény habbá és forgassuk össze a csokival.
Osszuk el egyenletesen a krémet a torta tetején.
Tegyük vissza a hűtőbe, míg megszilárdul.

5 A szilvát egy kisebb lábasban rottyantsuk össze majd botmixerrel készítsünk belőle sima pürét.

A tortát díszítsük a szilvapürével, és fogyasztásig tároljuk hűtőben.
A szilva savanykás íze és sűrű állaga is kifejezetten jól áll ennek a tortának, kiegészíti a fehércsoki édességét.



Megjegyzés:
Másodjára már nem volt szilvám, így azt pár darab, nem túl lédús körtével helyettesítettem, de készülhet más gyümölccsel is.
Mascarponém is csak 250 g volt, így a hiányzó mennyiséget tejföllel pótoltam. Mindkettő változat isteni.

Nincsenek megjegyzések: