2011-02-21

Tavaszváró vitaminbomba: medvehagyma-főzelék fekete retkes csirkemellfasírttal

Főzeléknek készült, de lehet, hogy inkább mártásnak vagy nagyon sűrű levesnek kellene hívnom, ugyanis nincs liszttel sűrítve. Viszonylag kevés vízzel főztem, így már magában sűrű lett az állaga, végül tejföllel gyengítettem a medvehagyma ízének intenzitásán.

A fasírtot pedig már azóta készültem készíteni, mióta végre beszereztem a hőn áhított ActiFry-t. Olajban nagyon ritkán sütök (sütöttem) bármit, de a répafasírt már tervbe volt véve, mikor Nyárikonyhánál megláttam a csibefasírtját. Fekete retkem volt itthon, így én most abból és csirkemellfiléből készítettem.





Elkészítése a hozzávalókkal
6-8 személyre

1,2 kg blansírozott-fagyasztott medvehagymát kiolvasztottam, felaprítottam. Egy közepes fej vöröshagymát felaprítottam, kevés olívaolajon megdinszteltem, összeforgattam a medvehagymával és nagyjából 500 g felkockázott burgonyával néhány perc alatt, majd nem túl bő vízzel felöntve főztem. Sóval és fehér borssal ízesítettem csak. Mikor megfőtt, botmixerrel simára kevertem és 2 kis pohár zsírzsegény tejfölt is adtam hozzá, és ismét simára kevertem.

A fasírtot a sárgarépás fasírozotthoz hasonlóan készítettem, annyi különbséggel, hogy zsiradék nélkül sütöttem meg az ActiFry-ban: fél csirkemellfilét összedaráltam, egy jó maréknyi sárgarépával és kb. 200 g fekete retekkel. Egy szelet szikkadt kenyeret és 2 maréknyi vegyes gabonapelyhet tejbe áztattam, miután megszívta magát, kifacsartam és egy tojással együtt hozzákevertem a zöldséges húshoz. Gyengén sóztam, borsoztam, petrezselyemmel és kakukkfűvel ízesítettem. Golyókat formáztam a keverékből, némelyik közepébe tettem egy kis darabka sajtot is, zsemlemorzsába forgattam és megsütöttem.

10 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Még soha nem ettem,a fasírtra kíváncsi lennék,biztos finom:-)

Selectfood írta...

Medvehagymát?
A fasírt tényleg finom volt. :o)

Névtelen írta...

Tegnap már szedtük a friss medvehagymát a Mecseken, most meg esik rá a hó:-(((
Ági

Selectfood írta...

Én is éppen tegnap néztem, de nálunk még nem hajt.
A fagyasztómban viszont még mindig sok van tavalyról! :-)

maszogep írta...

Szia,

dehogynem, fent a Hamuház körül már szedtünk is. Friss, zöld, és ropogós is, mert kicsit fagyott:)

Selectfood írta...

Arra még nem voltam. ;o)

Nyárikonyha írta...

ezek szerint működésbe hoztad az Actifry-t?

Selectfood írta...

Bizony ám!

Foodafok írta...

Várom már nagyon, hogy kibújjanak a medvehagymáim. Hál Istennek, elegendő van a kertemben. Nem tervezek mostanában Baranya megyei kirándulást. Viszont nagyon guszta ez a "főzelék".

Selectfood írta...

Köszönöm Foodafok, én is alig várom már!