2011-07-25

Lekváros ricottával töltött cukkinivirág










Korábban készítettem már töltelék nélküli sült tökvirágot, most a tölttött virágok ideje érkezett el. Ezúttal desszertként, az éppen felbontott lekvárral ízesítve.
Az ehető virágok iránti rajongásom továbbra is töretlen!

Ha van a kertben, vagy sikerül beszereznünk bébicukkinivel vagy bébitökkel egyben lévő virágokat, akkor töltsük meg őket sós ricottás vagy juhtúrós töltelékkel; zöldfűszerekkel, fokhagymával, pirospaprikával, ízlés szerinti fűszerekkel, tejföllel ízesítve. Alkalmas előételnek, vegeteriánusok akár főételként is fogyaszthatják, vagy hal-, illetve húsételek tökéletes kísérője lehet.


Hozzávalók

kb. 20 db közepes méretű cukkini- vagy tökvirág apró bogaraktól megtisztítva, óvatosan megmosva és lecsepegtetve
mogyoróolaj
a töltelékhez
200 g ricotta
85 g lekvár (nálam étcsokoládés cseresznyelekvár volt)
további opcionális hozzávalók: biocitrom reszelt héja és/vagy facsarásnyi leve, vaníliás nádcukor, méz, fruktóz vagy nádcukor, őrölt fahéj, kardamom... stb.
a tésztához
1 db egész tojás és 1 db tojásfehérje
30 g durumbúzaliszt
5 g házi vaníliás nádcukor
kb. 35 g hideg tej


Elkészítés

1 Villával dolgozzuk össze a töltelék hozzávalóit. Kézi habverővel (egy másik edényben) a tészta hozzávalóit keverjük össze csomómentes palacsintatészta sűrűségűre.
2 Óvatosan töltsük meg a virágokat a ricottás töltelékkel, csavarjuk össze a virágok végeit, hogy ne folyjon ki a töltelék.
3 Egy serpenyőben hevítsük fel a mogyoróolajat, majd süssük benne aranybarnára a masszába forgatott töltött virágokat is. Papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges olajat.


Tipp: Sós töltelék esetében, olívaolajban süssük ki a virágokat.

Nincsenek megjegyzések: