2011-10-30

Oriental style noodles



A napokban valami ázsiai ízvilágra vágytam, amihez szerettem volna felhasználni az idei utolsó zöldborsótermést is. Jobb nevet nemigen tudtam kitalálni rá, mert a hozzávalók terén teljesen kötetlen, hús sem feltétlenül kell bele, mindenki azt tehet bele, amit csak szeretne, és a rendelkezésére áll. 
Ezt a tésztát első alkalommal próbáltam ki, de azóta már be is szereztem egy újabb zacskóval. A mennyiségét tekintve 2 személyre szól a zacskón lévő ajánlás, de ennyi zöldséggel és a hússal, négy személyre bőven elegendő.


Hozzávalók
4 személyre

1 db (egész) csirkemell felcsíkozva
mogyoróolaj
kb. 200 g zöldborsó héjában
2-3 szál sárgarépa apróra vagy vékony csíkokra vágva
2 közepes fej vöröshagyma félhold alakú darabokra vágva
frissen őrölt szecsuáni bors
(tengeri só)
sötét szójaszósz
250 g noodles tészta (durumbúza)
2-3 dl víz
ázsiai citromfű, chili - opcionális

zöld hagyma


Elkészítés

1 Wokban, egy kevés mogyoróolajon pirítsuk meg a gyengén megsózott csirkemellcsíkokat, majd tegyük félre.
2 Öntsünk a wokba ismét egy kis mogyoróolajat, pároljuk át közepesen a vöröshagymát. Adjuk hozzá a sárgarépát, pár perc után pedig a zöldborsót is. Ha használunk ázsiai citromfüvet is, akkor az összelapítva most tegyük a zöldségekhez. Pároljuk a zöldségeket roppanósra.
3 Keverjük hozzá a tésztát, öntsük fel 2-3 dl vízzel. (a tészta felhasználási utasítása szerint 2 dl víz elegendő, de nekem utólag kellett még hozzá öntenem 1 dl-t)
Ha elég nagy a wok, akkor dobva-rázva készítsük az ételt, ha kisebb, akkor időnként forgassuk át.
4 A tészta néhány perc alatt meg is fő, utána öntsünk rá ízlés szerint szójaszószt, ízesítsük szecsuáni borssal, esteleg sóval, de ne feledjük, hogy a szójaszósz már eleve eléggé sós.

Tálaláskor reszeljük meg sárgarépával és szórjuk meg valamilyen zöld hagymával. (metélőhagyma, téli sarjadékhagyma, vékony szál újhagyma)


Tipp: algával, egyéb zöldséggel, pl. blansírozott brokkolival, levelesekkel, szója- vagy mungóbabcsírával is dúsíthatjuk még az ételt.

Nincsenek megjegyzések: