2011-11-14

Chanfana de Borrego


Úgy adódott, hogy megint egy portugál étel került terítékre. Chanfana de Borrego; egy isteni vörösborban sült bárányhús. Évek óta nem ettem már, pedig nagyon szerettem Portugáliában, de én itthon, most készítettem el első alkalommal. Férjem szerint még az otthoninál is jobb lett. :-) Nekem, mint chanfanakedvelőnek sem okozott csalódást, tényleg nagyon jó lett.

A kecskehússal készült változata is nagyon népszerű, szeretem én is mindkettőt.
Jóformán semmi munka nincs vele, pár perc alatt össze lehet rakni. A lenti hozzávalókon kívül szoktak még tenni bele zsírt és olívaolajat is, de én nem tudom, hogy mi szükség rá, főleg úgy, hogy a bárányhús nem éppen a sovány húsok közé tartozik.

Portugáliában fekete agyagtálban, és - lehetőség szerint - forró kemencében sütik. Grelosszal fogyasztják, ami egy kissé keserű zöldségféle, a keresztesvirágúak családjából. Magas vitamintartalma mellett, magas kálciumtartalommal is rendelkezik. Rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki, emellett a laktózérzékenyeknek is jó alternatíva a fogyasztása, tej és tejtermékek helyett.
Addig fogyasztható amíg zsenge, túlérett állapotban a hosszú főzőidő ellenére is kemény marad.

Hozzávalók
3-4 személyre

1,3 kg (2 db)  mellső báránycomb vagy más bárányhús, vagy akár kecske lehetőleg minél több zsírtól megszabadítva
1 ü száraz vörösbor (vagy annyi, amennyi ellepi a húst)
nálam egy 2009-es, 14,5%-os villányi cuvée igen jó választásnak bizonyult
1 ek pirospaprika
12 szem egész fekete bors
tengeri só
1 db babérlevél
3 db szegfűszeg
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
kis csokor petrezselyem - el is hagyható


Elkészítés

Tegyünk mindent egy fedeles anyagtálba, és nagyon forró sütőben (az enyém 250°-ot tud) kb. 2,5-3 óra alatt pároljuk puhára.

Héjában főtt burgonyával és valamilyen zöld körettel tálaljuk. Nálunk blansírozott-fagyasztott medvehagyma volt mellé.

Tipp: Ha van rá idő, akkor sütés előtt pácoljuk egy napig a húst az ízesített borban. A készítés másnapjára még jobban összeérnek az ízek.

Nincsenek megjegyzések: