2012-02-27

Juharszirupos kenyér pirított dióval


A dió és a juharszirup fantasztikus páros! A kenyér elkészítésének a módja alapjában véve megegyezik a mindennapi kenyeremével, de annál tömörebb szerkezetű. Javarészt teljes kiőrlésű lisztből, és szárírott élesztővel készítettem, godolom, hogy ezek miatt sem lett lazább. Vagy valamivel több élesztő kellett volna bele. Mindenesetre én továbbra is a friss élesztőt részesítem előnyben, sokkal szívesebben dolgozom vele, ezt a kenyérkét is ki fogom próbálni azzal is.
A tömörsége ellenére be kell valljam, hogy nagyon jól sikerült, juharszirup helyett pedig egy enyhén sóvirágos makadámdiókrémmel is pompás ínyencség. Akinél van otthon diólikőr, kóstolja csak meg vele, garantáltan nem fog csalódást okozni!
De mivel alapjában véve nem egy édes kenyér, ezért ízlés szerint bármivel, sós feltéttel is fogyasztható.

Hozzávalók

350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g sima búzaliszt
6 g finom tengeri só
20 g szárított élesztő
100 g pirított, majd durvára tört dióbél
50 g puha vaj
30 g juharszirup
3 dl kézmeleg víz

Elkészítés

1 A száraz alapanyagokat keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a vajat, juharszirupot és a vizet is, gyúrjunk belőle tésztát.
Konyharuhával lefedve, meleg helyen pihentessük min. egy órán át.
2 Gyúrjuk át a tésztát, formázzunk belőle nagyjából 20 cm-es rudat, majd tegyük egy előzőleg kivajazott-kilisztezett püspökkenyérformába. Langyos helyen (vagy 30°C-os sütőben) kelesszük 40 percen keresztül, majd kenjük be a tetejét juharsziruppal.
3 175°C-ra melegítsük fel a sütőt, és alulról a 2. szinten süssük készre a kenyeret 35-40 perc alatt.

Tipp: a lisztkeverék szükség szerint gluténmentesre cserélhető.

2 megjegyzés:

Erika írta...

Jól néz ki ez a kenyér, mostmár nekem is rá kéne végre szánni magam házi kenyér sütésére...ez a recept mindenesetre nagyon tetszik!

Selectfood írta...

Én csak ajánlani tudom a házi kenyérsütést. Ha egyszer belejön az ember, akkor már nincs megállás, függőséget okoz :)