2012-11-23

Itt a téli Dining Guide Street Food Show és Blogkóstoló!


A nagysikerű első DGSFS és (a harmadik) Blogkóstoló után, két hét múlva, decemberben újra megtelik élettel és étellel a Hold utcai Vásárcsarnok. December 6. és 9. között ugyanis megrendezésre kerül a második Dining Guide Street Food Show és a negyedik Blogkóstoló!

Nekem abban a hatalmas örömben van részem, hogy a szeptemberi után, most újra megmutathatom a főztömet. Hogy, hogy nem, megint egy portugál étellel készülök. Ezúttal nem volt szándékos, az ételajánlataim között csak ez az egy volt a portugál. Annyit viszont elárulhatok, hogy ez a szeptemberi ajánlataim között is szerepelt, és a szervezőknek most erre esett a választása.

És ez lesz a Blogkóstoló első fogása, mert ismét az első csoportba kerültem, december 8-án szombaton 12-16-ig (ha marad addig) lehet végigenni a menünket, aminek a főételét Dizájnmenza, a desszertet Sabrina fogja készíteni. Alig várom már, hogy végigegyem.
A három recept együtt a Dining Guide-on megtalálható.

150 adaggal készülünk, és csak menüben lehet majd kóstolni tőlünk. Az menü ára 1500 Ft lesz.



Pataniscas de Bacalhau
(Tőkehal-pataniscas)

Hozzávalók
mérettől függően nagyjából 50 db-hoz

575 g sóban szárított, kiáztatott tőkehalszelet, vagy fagyasztott tőkehalfilé, vagy mindkettő fele-fele arányban
3 db (140 g) tojás
150 g vöröshagyma finomra aprítva
1 nagy maréknyi friss petrezselyem finomra aprítva, vagy 40 g fagyasztott
kb. 2 g frissen őrölt fekete bors
4 dl világos sör
180 g búzaliszt
(tengeri só, amennyiben fagyasztott natúr tőkehalfilét használunk)
olívaolaj a sütéshez

konyhai papírtörlő


Elkészítés

1 Ha fagyasztott tőkehalat használunk, akkor jéghideg vízben olvasszuk ki. Tegyük egy tetővel rendelkező fazékba, öntsünk rá annyi forró (de nem forrásban lévő) vizet, amennyi éppen ellepi, s fedjük be az edényt.
Hagyjuk így állni 25 percig.
2 Szűrőlapáttal emeljük ki a vízből a halszeleteket és hagyjuk kihűlni. Mikor már langyosra hűlt, kézzel, nagyon alaposan szálkázzuk ki őket, és tépkedjük kisebb darabkákra.
3 Tegyük a kiszálkázott haldarabkákat egy keverőtálba, és adjuk hozzá egyesével a fenti sorrendben a többi alapanyagot, mindegyik után - villával - jól összekeverve.
4 Öntsünk egy serpenyőbe ujjnyi magasan olívaolajat, hevítsük fel, s 2 evőkanál segítségével helyezzünk bele kis halmokat a tőkehalas-sörös masszából. Mindkét oldalukat süssük aranybarnára, majd papírtörlőn itassuk le róluk a felesleges zsiradékot.

Megjegyzés: A tőkehalat korábban elő szoktam főzni, erre a módszerre csak néhány hónapja leltem rá egy igényes portugál szakácskönyvben. Sokkal jobb így hőkezelni a sóban szárított halat, mert jobban megtartja a nedvességét, sokkal ízletesebb lesz.


Kukoricalisztes-sütőtökös kenyérkék
(Broinhas de Milho e Abóbora-menina)

Hozzávalók
kb. 30 db-hoz

250 g kukoricaliszt
250 g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy tönkölyliszt
200 g sült sütőtök (sütés után 135 g súlyú) villával összetörve
15 g füstölt só (hagyományos is jó)
15 g friss élesztő összemorzsolva, 5 g nádcukorral keverve, és 2,75 dl meleg vízben felfuttatva
20 g vaj


Elkészítés

1 Keverjük össze a liszteket és a sót, morzsoljuk hozzá a vajat, adjuk hozzá a sütőtököt, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, és gyúrjunk meg a tésztát.
2 Fedjük be egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára.
3 Béleljünk ki egy nagy tepsit alufóliával és közepesen vastagon hintsük meg kukoricaliszttel.
4 Miután megkelt a kenyértészta, gyúrjuk át, és lisztes kézzel formázzunk belőle kisméretű, hosszúkás formájú bucikat. Helyezzük őket az előkészített tepsibe, nem túl szorosan egymás mellé, és kelesszük további fél órán keresztül. Langyos sütőben a legjobb.
5 A fél óra letelte után emeljük fel a hőfokot 175°C-ra és 25 perc alatt süssük készre a kenyérkéket.
Ha elkészültek, permetezzük le egy kevés vízzel.

Tálalási javaslat: ehető virágokkal bolondított vegyes zöldsaláta, fehér balzsamecettel permetezve.


 A szombati napon lesz még egy ínycsiklandónak ígérkező bloggermenü, a vasárnapi csapat pedig a vegáknak kedvez  egy nagyon jól összeállított menüsorral. Minden apró részlet folyamatosan frissítve a Dining Guide-on megtalálható.


Gyertek!

Nincsenek megjegyzések: