2012-11-16

Sok kicsi 2012

Immáron 4. alkalommal kerül meghirdetésre meg a SoSe Közhasznú Alapítvány szervezésében a sok kicsi karácsonyi, játékos jótékonysági akciója. Lényege, hogy 15 napon keresztül minden nap, egy-egy gasztroblogger és egy-egy cég gasztronómiai jellegű felajánlása kerül nyilvánosságra, amelyekre 2012. december 1-14 között lehet a támogatási összegért cserébe sorsjegyeket váltani. Minden felajánlott 1000 Ft 1 db sorsjegynek felel meg, ami - amennyiben egynél több - tetszés szerint felhasználható egy adott nyereményre vagy elosztva több nyeremény között. 
                     
Az idei év támogatottja az Age of Hope Gyermekvédelmi alapítvány, amelynek célja a hátrányos helyzetű családok, elsősorban gyermekek megsegítése, lehetőleg megelőzéssel, vagy a kialakult krízishelyzetek kezelésével. Évente 150 gyermek számára élménypedagógiai és alkotótáborokat szerveznek, kortárs segítő szolgálatot tartanak fenn, rászorulók számára élelmiszer-, ruha-, gyógyszer- és bármi más szükséges adománycsomagokat juttatnak el.
Minden további részlet és aktualitás elérhető a sok kicsi honlapján.

Az akcióban összegyűlő támogatási összeg a korábbi évekhez hasonlóan, elsősorban élelmiszeradományra lesz fordítva. A korábbi évekhez hasonlóan az összegyűlt összeg felhasználása bárki számára nyomonkövethető lesz, a számlák a sok kicsi honlapjára fel fognak kerülni.
Idén az a megtiszteltetés ért, hogy én is tagja lehetetek a felajánló bloggerek csapatának, nagyon örültem nemisbéka néhány héttel ezelőtti megkeresésének.

Aztán jött a fejtörés, hogy mit is ajánlhatnék fel, amit szívesen fogadnátok tőlem, és ami lehetőleg minél több leendő támogató érdeklődését felkeltheti. Több ötletem is volt, de végül a legelsőnél maradtam, így az én felajánlásom 3 üveg minőségi portugál ital és egy nagy adag Pastel de Nata.


Néhány szóban az italokról:

  • Egy üveg borpárlat Észak-Portugáliából, a Vinho Verde borvidékről származó védett eredetű (DOC) Aguardente ADEGA VELHA Casa D'Avelleda.
Előállításához először a Quinta de Aveleda szőlőültetvényein termett, nagy gondossággal válogatott szőlőből készítenek egy kiegyensúlyozott savasságú és alkoholtartalmú könnyű bort, amit aztán lassú lepárlásnak vetnek alá a francia Cognac borvidékről származó speciális Charentais tölgyfahordókban. Palackozás előtt körülbelül 10 évig érlelik. Az „Adega Velha” (öreg borospince) neve a helyből ered, ahol maga az érlelés történik.

Az eredmény egy igazi remekmű: intenzív borostyán színű, könnyű, kiegyensúlyozott ízű, felejthetetlen aromával rendelkező, magas presztízsértékű borpárlat (brandy).

Alkoholtartalma: 40%

Értéke Portugáliában kb. 15.000 Ft
 
  • Egy üveg 2005-ös évjáratú Bairrada borvidékről származó, védett eredetű (DOC) Colinas de São Lourenço Private Collection minőségi száraz vörösbor.
Merlot, Baga és Touriga Nacionál fajtákból áll, a szőlőt kézzel szüretelték hozzá, majd kisméretű dobozokban szállították a borászatba, ahol gondosan átválogatták a fürtöket, hogy ez a kivételes élményt nyújtó, mélyvörös színű, testes vörösbor készülhessen belőle. A 2007. áprilisi palackozást megelőzően 12 hónapig francia tölgyfahordókban érlelték.

Számtalan elismerésben részesült, mára már ritkaságszámba menő vörösbor, amelyet 2008-ban Decanter beválasztott a világ 100 legjobb bora közé is.

Alkoholtartalma: 14%

Nincs már forgalomban, becsült értéke: 15.000 Ft

  • Egy üveg többszörös díjnyertes - ugyancsak védett eredetű - 20 éves Sandeman Porto Tawny portugál desszertbor.
A portói borokat talán már be sem kell mutatnom, de ha valaki számára mégis ismeretlen lenne, akkor itt tájékozódhat, vagy a konkrét terméket itt ismerheti meg.

Alkoholtartalma: 20%

Értéke Portugáliában kb. 15.000 Ft

És a ráadás: egy nagy adag a népszerű portugál sütijeimből, avagy 25 db Pasteis de Nata!


A nyermény átvétele történhet személyesen Székesfehérvár környékén vagy Budapesten, de az italokat időgarantált küldeményként postai úton vagy futárszolgálattal is eljuttatom a kívánt - lehetőleg belföldi - címre. A portói és az aquardente dobozban vannak.
A Pasteis de Nata átvétele igény szerint lehet frissen sütve vagy fagyasztott állapotban, amit a nyertes bármikor meg tud sütni.

Remélem, hogy sikerült kedvet csinálnom a nyereményjátékhoz, és igaz lesz most is a mondás, miszerint sok kicsi sokra megy!

Nincsenek megjegyzések: