2013-01-31

Indiai császári kakas (Murg Shahjehani)



Tegnap a kedvenc indiai szakácskönyvemből főztem egy remek kakast, ami az eredeti recept szerint csirkéből készül, és Murg Shahjehani a becsületes neve a hazájában. Gondolom, hogy nem szentségtörés ha nem csirkéből, hanem kakasból vagy tyúkból készül, csak számolni kell azzal, hogy az utóbbiakat valamivel tovább kell főzni. Az enyém másfél óra alatt készült el.

Az alapanyagokat nézve tartalmaz 3 nem túl szokványosat, de akik szoktak indiai ételeket főzni, azoknál tutira megtalálható mindegyik a fűszereik között, akik pedig még nem estek rabul eme csodálatos ízvilágnak, azokat csak arra tudom buzdítani, hogy ne habozzanak tovább. Nem lehetetlen már itthon sem beszerezni őket, nem beszélve arról, hogy több alkalomra is elegendőek. Igazán érdemes!


Hozzávalók

1 db konyhakész kakas (vagy tyúk/csirke) feldarabolva és lebőrözve

1-1 db nagyobb vöröshagyma és lila hagyma nagyjából feldarabolva
1 ek olaj, plusz egy kevés víz

1 kisebb fej fokhagyma gerezdjeire szedve és meghámozva
65 g gyömbér

8 db szegfűszeg
1/2 ek fekete bors
2 rúd fahéj vagy 1/2 ek őrölt fahéj
8 db zöld kardamom kikapart magjai
1 ek mák
1 ek fekete kömény
1 ek koriandermag
chili (nálam egy nagyobb madárszem-chili)
250 ml natúr joghurt
tengeri só
víz

1-2 ek rózsa- vagy narancsvirágvíz

finomra aprított koriander vagy 1-2 vékony szál újhagyma zöld része a tálaláshoz - elhagyható


Elkészítés

1 Egy tapadásmentes serpenyőben pirítsuk meg szárazon a fűszereket: a szegfűszeget, fekete borsot, fahéjat, mákot, fekete köményt, koriander- és kardamommagot, és a chilit, 1-2 perc alatt. Öntsük át egy késes aprítógépbe és daráljuk össze - a fahéjrudak aprításával csak akkor próbálkozzunk, ha jó erős az aprítógépünk! ;)
Keverjük el a fűszerkeveréket a joghurtban némi sóval együtt. Forgassuk össze a húsokkal, és pácoljuk benne kb. 3/4 órán keresztül.
2 Közben pároljuk meg a feldarabolt vöröshagymát és lilahagymát kevés olajon, egy kis vizet hozzáadva. Késes aprítógépben daráljuk pépessé.
3 A nyers gyömbért és a fokhagymagerezdeket is daráljuk össze, ha szükséges, akkor öntsünk hozzá egy kis vizet is.
4 Tegyük egy nagyobb fazék aljára a hagymapépet, majd erre a fokhagymás gyömbérpépet, végül a húst az összes páccal együtt, és fedő alatt főzzük addig, míg kellőképpen megpuhul. Az eredeti recept nem ír vizet, de én öntöttem alá kb. 1,5 dl-t. Nem fedte be a húsokat, de szerintem ennyit megkívánt az étel.
5 A rózsa- vagy narancsvirágvizet csak akkor öntsük az ételhez mikor már elkészült, és nem főzzük tovább.

Tálaljuk párolt basmati rizzsel és ízlés szerint korianderrel vagy egy kis zöldhagymával meghintve. Salátareceptet most nem hoztam az étel mellé, de javaslom, hogy mindenki fogyasszon mellé azt is. ;)

Nincsenek megjegyzések: