2013-03-11

Sóskamártás


Egy klasszikus receptet hoztam mára, ami nem más mint a sóskamártás vagy sóskafőzelék, kinek hogy tetszik. Ahány ház, annyi elkészítési mód van rá. Van aki tesz bele cukrot, van aki nem. Én az utóbbiak közé tartozom, képtelen vagyok cukrozott sóskát enni.
Többféleképpen is készítettem már ezt az ételt, de a tegnapi alkalommal találtam pont úgy el, ahogy szeretem. Számomra ez a tökéletes sóskamártásrecept. Az enyhe édesítést dinsztelt vöröshagymával oldottam meg és tükörtojás helyett most posírozott tojást főztem mellé.
Sűrítőanyag nincsen benne, egyszerűen nem higítottam fel túlzottan az alapot, így nem is volt mit besűríteni. 20%-os tejföllel lazítottam csupán, amit azért engedélyeztem magunknak, mert az utóbbi években elég kevés tejfölt használok, így néha igazán belefér a zsírosabb is. Aki viszont sűrűn használja, annak ajánlom inkább a 12%-os változatot.

Korábban kipróbáltam úgy is a mártást, hogy vöröshagymás alapra tettem a sóskát, amit egy pici mézzel édesítettem, majd a végén összeturmixoltam, de nem igazán ízlett. Mostantól nekem ez az igazi recept.


Sóskamártás vöröshagymás tört burgonyával és posírozott tojással


Ugye milyen szép sárga a tojás? A színe nem lett szerkesztve, saját tyúkjaink tojnak ilyeneket.







Hozzávalók
kb. 3 személyre

700 g szárai nélkül blansírozott-fagyasztott-kiolvasztott sóska
2 dl tejföl
tengeri só

500 g burgonya meghámozva, felkockázva, enyhén sós vízben megfőzve
1,5-2 dl burgonyafőzőlé
135 g vöröshagyma finomra aprítva
olívaolaj

személyenként 1-1 db tojás
Elkészítés

1 Tegyük fel főni a burgonyát. Ha elkészült, tegyünk félte 1,5-2 dl főzővizet, a burgonyát pedig törjük össze egy villával.
2 Abban az esetben, ha friss sóskát használunk, akkor először tépkedjük le a szárakról a leveleket, amit néhány másodpercig blansírozzuk, majd csepegtessük le, vagy még egyszerűbb, ha megpároljuk. Csak annyi ideig, amennyi alatt éppen összeesnek a levelek. Öntsük lek a félretett burgonyafőzőlével, ha kell, akkor adjunk hozzá egy kis sót és forraljuk pár percig közepes hőfokon. Vagy ha fagyasztott volt a sóska, akkor először melegítsük fel, öntsük alá a főzőlevet, és ugyancsak forraljuk pár percig.
Lazítsuk a tejföllel, forraljuk össze még egyszer, és húzzuk félre a hőforrásról, mert már el is készült.
Dinszteljük üvegesre az aprított vöröshagymát egy-két evőkanálnyi olívaolajon, majd keverjük össze a tört burgonyával.
3 Készítsük el a tükörtojásokat, vagy a posírozott tojásokat. Az utóbbi úgy készül, hogy vizet forralunk egy löttyintésnyi ecettel, és ebben főzzük a felbontott tojásokat. Legegyszerűbb úgy, hogy egy csészealjról csúsztatjuk a lobogó vízbe a tojásokat, így biztosan nem szakadnak ki.

Ennyi az egész, jó étvágyat hozzá!


Tipp: A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású.

A vesekőhajlam tekintetében viszont célszerű kerülni mindazokat a nyersanyagokat, amelyek oxalátkő kialakulására vezethetnek: kakaó, csokoládé, sóska, spenót, egres, rebarbara, narancs, ribizli, valamint a belőlük készült lekvárok, dzsemek, szörpök.
Ezen alapanyagok oxálsav-tartalma alakul át hő hatására részben kalciumsóvá, ami nem tesz túl jót a vesének, ezért ajánlott minél rövidebb hőkezelési idő.
Forrás: MDOSZ

Nincsenek megjegyzések: