2014-03-25

Datolyás flódni



Éppen 2 hete, hogy egy budai kávézóban ettem egy szelet flódnit. Nagyon bejött hogy dió, mák és alma is volt benne, de rettentően túl volt édesítve. A cukor teljesen elnyomott minden más ízt, amire egyébként vágytam volna. Akkor és ott eldöntöttem, hogy reprodukálom eme nagyszerű süteményt...

Miután világossá vált számomra, hogy egy tradicionális zsidó süteményről van szó, hol máshol, mint a Fűszer és Lélek blogon nézhettem szét. Naná hogy megtaláltam, amit kerestem, ráadásul duplán: itt és itt is van már egy flódnirecept Esztertől.

Kutakodtam még egy kicsit a neten, aztán kigondoltam a saját verziómat. Azt nem tudom, hogy mennyire közelíti meg az originál flódnit, de azt le merem szögezni, hogy nagyon-nagyon jól sikerült - így elsőre meg pláne -, igazán ízletes lett. Lehetséges, hogy ebben az is közrejátszik, hogy a belesütött dió, az alma, a mák, a szilvalekvár és a tojás mind-mind a sajátunk?!

Ami a többi hozzávalót illeti: minimalizáltam a cukrot, amit nagyrészben datolyára (amit eredetileg egyáltalán nem tartalmaz a flódni), részben mézre cseréltem le. Félédes vagy édes fehérbor helyett cserszegi fűszerest használtam, ami egyáltalán nem bizonyult rossz választásnak. Még szerencse, hogy volt itthon.

Így készült:


Hozzávalók

a tésztához
  • 375 g sima búzaliszt
  • 125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 75 g nádcukor(por)
  • 1 csipet finom tengeri só
  • 185 g vaj
  • 2 db (100 g) egész tojás
  • 1,5 dl fehérbor (cserszegi fűszeres)

a töltelékekhez
  • 250 g aszalt - de nem száraz - natúr datolya
  • 300 g meghámozott, nagylyukú reszelőn lereszelt alma

  • 150 g darált kék mák
  • 150 g meghámozott, nagylyukú reszelőn lereszelt alma
  • kb. 2 ek nádcukor vagy méz
  • 1-2 db kezeletlen héjú citrom finomra reszelt héja és egy kis facsarásnyi citromlé
  • 1,5 dl száraz fehérbor (cserszegi fűszeres)

  • 150 g darált dióbél
  • 150 g meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt alma
  • 2 ek nádcukor vagy méz
  • 1 db kisebb kezeletlen héjú narancs finomra reszelt héja
  • 1,5 dl száraz fehérbor (cserszegi fűszeres)

  • kb. 3-4 dl savanykás szilvalekvár

  • némi zsiradék a tepsi kikenéséhez
  • 1 pici tojás felverve, a kenéshez

Elkészítés

  1. Alaposan keverjük össze a tészta száraz hozzávalóit. Kockázzuk bele a vajat, adjuk hozzá a tojásokat, öntsük hozzá a fehérbort, és gyors mozdulatokkal vagy géppel gyúrjunk belőle tésztát. Csomagoljuk folpackba és tegyük minimum egy órára hűtőbe.
  2. Az első réteg töltelékhez pürésítsük a 250 g datolyát 300 g almával. Tegyük félre.
  3. A második réteg töltelékhez keverjük össze a mákot az almával és a cukorral (vagy mézzel) és 1,5 dl fehérborral pár perc alatt főzzük fel. Csak a végén adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és facsarjuk bele a citromlevet. Tegyük félre hűlni.
  4. A harmadik réteg ugyanúgy készül, mint az előző: a darált diót, reszelt almát, nádcukrot vagy mézet a narancshéjjal együtt, 1,5 dl fehérborral felfőzünk,  majd félre tesszük hűlni.
  5. Osszuk el 4 (vagy 5) részre a tésztát. Nálam lett egy 340 g és 3×220 g súlyú darab. Nyújtsuk ki vékonyra a nagyobb darab tésztát, és fektessük a vékonyan kivajazott/kiolajozott tepsibe, és kenjük el rajta egyenletesen a datolyás almapürét.
  6. Nyújtsuk ki a 2. lapot, helyezzük az almapürére, majd kenjük rá a mákos réteget.
  7. A 3. lap következik, amire a diós tölteléket kenjük, majd vagy egy újabb tésztalap, vagy a szilvalekvár kerüljön rá. A sütemény tetejét mindenképpen egy tésztalappal fedjük be, szurkáljuk meg kissé, és kenjük le egy kisebb felvert tojással.
  8. 180 °C-os sütőben, a középső rácson süssük aranybarnára, kb. 1-1,5 órán át. (A sütőm órája időnként megadja magát, ezért nem tudom pontosan, hogy meddig sütöttem.)
Könnyebb szeletelni, ha hagyjuk kissé kihűlni.


Megjegyzés: vegyük figyelembe, hogy az édesítés mértéke nagyban függ az aszalt datolya édességétől.
Ha túl kemény datolyához sikerülne csak hozzájutnunk, akkor pürésítés előtt áztassuk be langyos vízbe, vagy akár valamilyen édes desszertborba - attól függően, hogy szeretnénk-e némi alkoholos ízt vagy sem. Ha nem szeretnénk, de mégis borba áztatnánk, akkor - a másik két töltelékhez hasonlóan - ez is felfőzhető, úgy elpárolog az alkoholtartalma.

Nincsenek megjegyzések: